В супермаркетах у відділі заморозки широко представлена лінійка мороженої риби «у глазурі»: хек, зубатка, минтай, скумбрія, оселедець, морський окунь і так далі. Окремі шматки риби в гарній упаковці можуть показатися чудовою ідеєю для вечері. Але після розморожування ви можете виявити, що риби стало менше — значна частка маси, яку виробник називає «глазур’ю» стекла у водопровід…
Спробуємо розібратися у матеріалі Styler, скільки ми платимо за воду із запахом риби, купуючи таку заморозку.
Скільки води в кілограмі риби
До прикладу, візьмемо, упаковку хека мороженого глазурованого відомої компанії. Виготовлена така риба за ТУ У 15.2-30665859-008:2011. Вартість упаковки (1060 г) — 225 грн.
Цікаво, що вода прописана у складі риби: хек, крижана глазур (вода питна) 20%. Виробник в складі риби заявляє, що 1/5 упаковки — це вода. Тобто 212 грамів із 1060 — ви викинете після розморожування. А це — 45 грн! На ділі все ще цікавіше.
У складі глазурованої риби 20% — вода (фото: Styler)
Експеримент показав, що після повної розморозки, коли риба стекла і досягла кімнатної температури, її вага зменшилася з 1066 грамів (стільки реально було в упаковці) до 688 грамів. Різниця — 378 грамів, або 35%, або 80 грн!
80 гривень ми заплатили за воду із запахом морської риби!
Вага риби до розморожування:
Фото: Styler
Та ж сама риба після розморожування:
Фото: Styler
Чому виробник може собі дозволити продавати воду за ціною риби?
Справа вся в ТУ У (технічні умови України). На відміну від державних стандартів (ДСТУ), технічні умови розробляє сам виробник, у випадку якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку, приймати участь у тендерах тощо.
ТУ є майновою власністю виробника, тож ознайомитися з ними можна лише з дозволу власника.
Ідея замінити ДСТУ «технічними умовами» виглядає від початку навіть благородно. Наприклад, ви, як виробник хочете додати до цукерок більше шоколаду, щоб бути конкурентноспроможними, випускаєте ТУ і покращуєте якість своєї продукції.
На ділі все зовсім інакше. Яскравий приклад — саме наше глазурована риба, в яку виробник напхав води, та ще й назвав це «технічними умовами».
В ДСТУ вага глазурі не входить до маси нетто
Державний стандарт України 4868:2007 «Риба заморожена» чітко прописує такий процес як «глазурування риби».
Це — процес утворювання захисного шару льоду на поверхні замороженого блока риби чи риби, замороженої поштучно, за зрошування чи занурювання її у питну чи чисту морську воду з розчиненими у ній харчовими добавками чи без них.
Глазурують рибу, щоб зберегти її поштучність, тобто, щоб вона не злипалася одним суцільним шматком.
Згідно з цим стандартом, маса глазурі має складати 2% від маси риби, а маса нетто на упаковці повинна вказуватися без врахування глазурі.
Але навіщо ці ДСТУ, якщо цінну морську рибу можна продати значно вигідніше, прописавши власні ТУ, та ще й порушивши їх…
Скриншот ДСТУ 4868:2007