Хто відповість за доведення до самогубства комбата Ігоря Гриба

Загинув командир 186-го окремого батальйону 123-ї бригади ТРО Ігор Гриб. Вчинив самогубство. Людина, яка називає себе «журналістом», зробила вкид в інформпростір. Хайпожери та анонімні телеграм-канали продовжують спекулювати на цій темі. Запитання до редакції продовжують поступати.

Вугледар

  • 1 жовтня було повідомлено, що росіяни окупували Вугледар Донецької області. За даними ISW, станом на 1 жовтня окупанти встановили контроль над населеним пунктом, ймовірно, після відступу українських сил.
  • За офіційною версією, українські військові здійснили плановий відхід із Вугледара, аби уникнути оточення. Російські джерела стверджують, що відступ українських сил розпочався ще наприкінці 30 вересня.
  • 2 жовтня командування ЗСУ підтвердило, що від нього поступив дозвіл на здійснення маневру з виведення підрозділів ЗСУ з Вугледара. Начебто для того, аби зберегти особовий склад.

Президент Володимир Зеленський виступив із заявою: коли окупанти «руйнують позиції наших бійців, їм треба зберегти своє життя, бо вони набагато головніші, ніж будь-які забудови».

«Комбат застрелився»

Про самогубство комбата 186 батальйону Ігоря Гриба я дізналася вранці 3 жовтня.

Зі слів військових, до 2 жовтня Ігор Гриб був емоційно стабільний. Говорив про матеріальне забезпечення, про плани. Подробиць озвучувати не буду, тому що не отримала дозволу називати прізвище людини, яка стала свідком подій.

Як розповідають джерела у 186-му батальйоні, самогубство Ігор Гриб вчинив після приїзду та бурхливої розмови з керівництвом. Відбулося все на позиціях під Вугледаром, куди в той час перебазовувався батальйон, тобто, на той момент саме тривав процес перебазування.

3 жовтня у Вознесенську, пише Суспільне, близько сотні військових 187 (не 186-го!) батальйону 123-ї бригади ТРО вийшли на мітинг. Бійці протестували, аби привернути увагу до недостатньої підготовки та нестачі озброєння для участі в бойових діях на Донецькому напрямку. Всі вони відмовились виконувати бойову задачу та самовільно залишили військову частину на Донбасі.

4 жовтня з Ігором Грибом попрощалися у Первомайську.

Цього ж дня увечері особа на ім’я Володимир Бойко повідомляє про загибель комбата та про те, що його батальйон «втік з позицій під Вугледаром, внаслідок чого місто було втрачено остаточно». При цьому особа перераховує прізвища відомих людей, притягуючи до події політичну складову. Свій пост особа ілюструє фотографією, вкраденою у Гард.City.

Фото: volodymyr.boiko1965

На основі повідомлення цієї особи пабліки країни-агресора роблять масу повідомлень з висновками про стан справ у ЗСУ.

Фото: Російская газєта

Увесь цей час жодних офіційних повідомлень щодо подій не поступає. Рівень напруги у суспільстві продовжує наростати. До редакції звертаються як військовослужбовці, так і їхні родини.

Увечері 4 жовтня редакція ухвалює рішення опублікувати вимогу до керівництва 123-ї бригади ТРО.

Офіційна заява Гард.City

«Почалися маніпуляції на смерті комбата Ігора Гриба. Телеграм-канали починають напрацьовувати аудиторію, хайпуючи на цій темі.

Редакція переконана, що все це відбувається через мовчання офіційних джерел. Ігор Гриб загинув 2 жовтня. Сьогодні 4-те. Жодних офіційних заяв немає. Хоча вчора, 3 жовтня, у Вознесенську військові, які самовільно залишили частину, виходили на мітинг.

Комунікація влади і громад провалена. Дивіденди на цьому отримають вороги України.

Ми вимагаємо офіційних пояснень».

Вдень 5 жовтня 123 бригада публікує наступне повідомлення.

Заява керівництва 123 бригади ТРО

«Маємо повідомити інформацію з приводу смерті військовослужбовця нашої бригади, командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба. Це був відданий військовій справі та своїй країні військовослужбовець, командир, який піклувався про особовий склад та не стояв осторонь проблем свого військового колективу. Світла пам’ять воїну-захиснику, співчуття рідним та близьким військовослужбовця.

Обставини загибелі Ігоря Гриба наразі з’ясовуються, проводиться службове розслідування.

Про бойовий шлях нашої бригади та про її військовослужбовців, котрі з перших днів війни стали на захист своєї країни, відомо чимало. Особовий склад бригади брав безпосередню участь у визволенні Миколаївщини та Херсонщини, а з листопада 2022 року виконував бойові завдання із захисту узбережжя річки Дніпро і островів Херсонської області.

Тож маємо всі зрозуміти, і дати час керівництву бригади та Командуванню, розібратися в тих обставинах, що склалися у військовому колективі і вирішити всі проблемні питання для подальшого виконання особовим складом бойових завдань. Будемо надалі інформувати».

5 жовтня Ігоря Гриба поховали на його батьківщині, у Кривому Озері.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *