Церковне свято 9 серпня: що в жодному разі не можна робити на Пантелеймона Цілителя

9 серпня в церкві вшановують великомученика і цілителя Пантелеймона. У народному календарі день називається Пантелеймона. Про традиції та заборони цього дня — у матеріалі.

9 серпня 2023 — яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Пантелеймон народився в III столітті, в Нікомедії, при народженні його назвали Пантолеон. Він навчався в язичницькій школі, пізніше вивчив лікарську справу і став лікувати людей безкоштовно. Якось він познайомився з християнином Єрмолаєм, який переховувався від язичників, послухав проповідь і вирішив прийняти хрещення. Сталося це після того, як Пантолеон молитвою воскресив хлопчика, який помер від укусу змії. Лікар продовжував лікувати людей, зокрема хворих у в’язницях. 

На Пантелеймона донесли імператору-язичнику Максиміану. Той намагався змусити Пантелеймона зректися християнства, але лише погіршував усе — спостерігаючи, як святий зцілював невиліковних хворих, дедалі більше людей починали вірити в Христа. Пантелеймона піддавали різноманітним тортурам і хотіли стратити, але не змогли завдати йому шкоди. І лише коли сам святий попросив, йому відсікли голову. 

Пам’ять святого вшановують 9 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 27 липня.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *