В Україні ціни на продукти вже наздогнали, а деякі й перевершили європейські. Водночас зарплати в нашій країні зростають вкрай повільно. При цьому продукти, які зазвичай купують найбідніші українці, дорожчають значно швидше, ніж та їжа, яку частіше споживають багатші люди.
Про це розповів економіст Олег Пендзин в ефірі «Українського Радіо».
За словами Пендзина, на сьогодні ціни на продукти в Україні вже майже досягли світового рівня. Щось, звісно, на заході дорожче, але щось вже й дешевше за наші харчі. При цьому доходи українців значно нижчі, ніж у європейців. Так, середня українська сім’я витрачає на харчування близько 40% сукупного доходу, тоді як середня сім’я жителів ЄС тратить на їжу від 12 до 18% свого доходу.
Український продовольчий кошик за деякими позиціями вже був дорожчим, ніж, наприклад, польський ще 5-6 років тому. Зростання вартості їжі в Україні пов’язане не лише з війною та непростою логістикою, але і з великим податковим навантаженням, яке несуть на собі українські агровиробники.
«По-перше, податок на додану вартість в Україні на продукти складає 20%, а в Європі – 4-5%. Встановлюючи нижчий податок на додану вартість на продовольчі товари, ніж на промислові, держава таким чином здешевлює продукти харчування для власного населення. По-друге, 70% доходу європейського фермера складають дотації. Коли є дотації, продукт стає дешевшим», — зауважив Пендзин.
Даючи дотацію фермеру, держава в кінцевому рахунку дотує всіх споживачів його продукції. Адже завдяки державним дотаціям він може знижувати ціну на свій продукт. У нас же держава не дотує фермерів. Отже всі свої затрати на виробництво продукту вони зрештою змушені перекладати на плечі покупців.
Таким чином, українські покупці змушені платити за продукти дедалі вищу ціну. Причому це навантаження лягає, як не парадоксально, в основному на найбідніші верстви населення. Адже продукти для бідних дорожчають швидше, ніж та їжа, яку зазвичай купують багатші люди.
Олег Пендзин пояснив, чому так відбувається. Багатші люди споживають більше м’яса та молока і менше хліба. А бідні їдять більше картоплі та хліба. Однак що дорожчою стає їжа, то більша частина сімей змушені частіше купувати дешевшу їжу. Таким чином, навіть українські сім’ї, які раніше вважалися сім’ями середнього достатку, тепер змушені дедалі частіше купувати їжу з дешевого сегменту.
«За даними дослідження, на початку року 46% українців підтвердили, що почали шукати дешеві продукти низької якості, щоби звести кінці з кінцями. А в тому дешевому сегменті і так були присутні малозабезпечені верстви населення. Відповідно в дешевому сегменті продовольчого кошика з’являється подвійний попит», — зауважує економіст.
Водночас у сегменті більш дорогої їжі попит зменшується. І тому вона дорожчає нижчими темпами, ніж дешеві харчі.
«Тому ми маємо цікаву тенденцію, коли при загальному здорожчанні продуктового кошика на 20% дешеві продукти виросли в ціні більше, ніж дорогі», – констатував експерт.