9 березня народився видатний український поет і живописець Тарас Шевченко. У своїх віршах він неодноразово оспівував любов до України та збагачував її культуру зусібіч. Як справжній українець Шевченко любив нашу національну кухню, а особливо борщ.
Рецептом унікального та улюбленого борщу Кобзаря ділиться кулінар Євген Клопотенко на своїй сторінці у Facebook.
Інгредієнти для страви
У своїй біографії Тарас Григорович писав, що дуже любив одеський борщ з карасями. Тому його й приготуємо.
Вам знадобиться:
- 6 невеликих карасів
- 1 столова ложка борошна
- соняшникова олія
- 1 великий буряк
- 1 середня цибулина
- 4 середні картоплини
- 1 середня морквина
- 200 мл томатного соку
- 200 грамів свіжої капусти
- спеції до смаку
Як готувати
Очищених карасів посоліть з обох боків та запаніруйте в борошні. Розігрійте пательню з олією та добре обсмажте карасів з обох сторін до рум’яної скоринки. Перекладіть на паперові рушники, щоб всоталася зайва олія.
Очистьте буряк, цибулину, картоплини та морквину. Цибулю поріжте кубиком, а моркву з буряком натріть на тертці. Цибулю обсмажте до м’якості. Додайте моркву і буряк, влийте домашнього томатного соку і тушкуйте все разом кілька хвилин. Потім додайте 150 мл води, доведіть до кипіння і тушкуйте на повільному вогні 10 хвилин.
Тим часом очищену картоплю поріжте невеликими кубиками, викладіть у каструлю і залийте 2 літрами води. Варіть на середньому вогні з дрібкою солі 20 хвилин. Нашаткуйте свіжу капусту, додайте в каструлю та варіть ще протягом 10 хвилин.
Після цього додайте в каструлю овочі з пательні, 2 лаврових листи, 3 горошини духмяного перцю, сіль та перець до смаку. Залиште на повільному вогні на 5 хвилин. Додайте до борщу смажених карасів та проваріть все разом протягом кількох хвилин. Подавайте борщ з карасиком у тарілці та насолоджуйтеся.