Чому відкриті житлові комплекси кращі для міста, ніж закриті? Пояснюємо на прикладі новобудов у Броварах

Не перший рік кияни дискутують про те, в якому комплексі краще жити – закритому чи відкритому. За даними ЛУН Місто, понад половина ЖК, зведених в Києві з 2015 по 2019 роки, мають закриту територію. Вони закриті для сторонніх відвідувачів, а жителі сусідніх будинків не можуть користуватись інфраструктурою комплексу, гуляти подвірʼями чи вільно відвідувати заклади.

Джерело — https://hmarochos.kiev.ua/

Перші сучасні комплекси закритого типу (англ. – gated communities) зʼявились у 1920-х роках. Вони виникли як відповідь на високий рівень злочинності та бажання заможних людей відокремитись. У 1950-х – набули особливої популярності в США, де такі спільноти стали доступні й для представників середнього класу. В 1997 році в США було вже близько 20 тисяч таких житлових комплексів (йдеться, в основному, про  малоповерхову приватну забудову).

Попри популярність комплексів закритого типу серед споживачів, міські планувальники та прогресивні урбаністи їх критикують. Одним з найбільших недоліків такої архітектури є «розрив» міського полотна, адже закриті комплекси посеред міста створюють штучні перешкоди для пішоходів. Окрім цього, огороджений парканом ЖК насправді не є запорукою безпеки. Результат може бути навіть протилежним – «елітність» комплексу приваблює грабіжників, бо вони знають, що його мешканці мають певний фінансовий статок. Мешканці закритих комплексів також менше зацікавлені у розвитку навколишньої території, адже мають все необхідне в межах свого ЖК. Закриті комплекси, врешті-решт, сприяють розділенню людей за рівнем достатку та стилем життя, що в довгостроковій перспективі призводить до соціальної напруги.

Натомість відкриті житлові комплекси створюють простір для місцевої спільноти та сприяють обʼєднанню людей.

Кожен може гуляти територією, відвідувати заклади, приходити з дітьми на дитячі майданчики чи відпочивати. Таким чином, відкритий житловий комплекс додає різноманіття до життя міської спільноти. 

Прикладом житлової забудови з відкритою територією є комплекси від компанії Alliance Novobud в Броварах. За 10 кілометрів від Києва забудовник звів мережу будинків з відкритою територією з безліччю дерев та розвиненою інфраструктурою, створивши місце, яке об’єднує місцеву спільноту.

 

 

Що є у житлових комплексах Alliance Novobud?

Житлові комплекси «Лісовий квартал», «Зелений квартал», Madison Gardens та Krona Park I й II розташовані у самісінькому центрі Броварів. Зі станції метро «Лісова» сюди можна дістатись за 15 хвилин, а поруч є все необхідне – великий супермаркет «Сільпо», мережі McDonald’s та KFC, будівельний гіпермаркет «Епіцентр», ТРЦ «Термінал» та безліч інших зручностей. У компанії Alliance Novobud нам розповіли, що у жителів був запит «жити в місті, але не в місті» – тобто жити в затишному тихому комплексі неподалік Києва. Цю концепцію вдалось реалізувати у житлових комплексах компанії, яких наразі вже пʼять, а невдовзі стане шість. Комплекси збудовані та будуються поруч один з одним й утворили великий житловий квартал з власною інфраструктурою. 

Наразі триває будівництво житлового комплексу Krona Park II – шість будинків введено в експлуатацію, а девʼять – ще будують. Територія Krona Park II є найбільшою серед усіх комплексів від Alliance Novobud. Всі доріжки комплексу викладені тротуарною плиткою та розділені на дві частини: пішохідну та велосипедну. Під час будівництва намагались максимально зберегти зелені насадження, тож дорослі дерева створюють багато тіні й влітку тут не так спекотно. 

У комплексі є великий дитячий майданчик зі штучним покриттям, а згодом облаштують ще один. До слова, тут ми зустріли не лише місцевих мешканців, а й жителів з сусідніх панельних будинків. Броварці часто гуляють тут з дітками, адже власних якісних та сучасних ігрових майданчиків, на жаль, не мають. Компанія Alliance Novobud також планує збудувати комунальні школу та садочок, проте для їхнього будівництва потрібне державне замовлення, а під час війни цей процес ускладнений. Варто зазначити, що один садочок, на території комплексу «Лісовий квартал», компанія вже збудувала та передала на баланс міста. У Krona Park II також планують збудувати багаторівневий наземний паркінг, де можна буде придбати або орендувати місце для автомобіля. 

Територія житлових комплексів є безпечною, – тут встановлені камери спостереження. Окрім цього, кожен будинок має власне укриття – спершу вони були відкритими весь час, проте згодом систему втоматизували, тож тепер консьєрж кожного будинку має у себе в кабінеті кнопку, яка відкриває двері укриття за сигналом тривоги. 

Вражає різноманітністю й комерційна складова. На перших поверхах будинків безліч атмосферних кав’ярень та ресторанів, великий вибір магазинів, спортивних клубів, сервісів для тварин, медичних закладів, аптек тощо. І всім цим можуть вільно користуватися не лише мешканців комплексів, а й інші броварці. Це безперечний плюс як містянам, так і бізнесменам, які завдяки цьому мають більше клієнтів.

Останнім Alliance Novobud звели комплекс Madison Gardens – чотири житлові будинки  із затишним подвірʼям, незвичною цікавою архітектурою та кольоровим рішенням фасадів. Зараз також триває будівництво житлового комплексу «Лавандовий» – він складається з невисоких затишних світло-коричневих будиночків, що формують колодязь, в центрі якого облаштують внутрішній двір. «Лавандовий» виконаний у форматі клубних будинків, що дає жителям відчуття заміського життя та затишку. 

 

 

Що ще є на території?

Поруч з Krona Park та «Зеленим кварталом» є парк «Сосновий», який був у занедбаному стані, тож Alliance Novobud відновив його власним коштом. У парку проклали доріжки, встановили лави та альтанку, облаштували майданчик для вигулу собак, футбольний та спортивний майданчики. Боксер Віктор Постол, який живе в одному з комплексів компанії, розповідає, що регулярно відвідує спортивний майданчик разом зі своїми синами. Він обладнаний брусами, перекладинами, боксерськими грушами та іншим обладнанням для силових вправ. 

Минулого літа, у Міжнародний день собак, забудовник організував у парку «ПЕСтиваль» для чотирилапих улюбленців. На алеях парку встановили намети, де розмістились представники ветеринарних клінік, грумінг-салонів та брендів товарів для собак. Власники собак могли отримати консультації щодо своїх тварин, дітей розважали аніматри, а всі охочі могли відвідати творчі майстерні та освітню програму від благодійного фонду Happy Paw. Завдяки заходу зібрали понад девʼять тисяч гривень на допомогу тваринам, евакуйованим з Херсонської області. Така ініціатива дуже сподобалась відвідувачам, тож «ПЕСтиваль» планують повторити й цього літа. 

Ще однією традицією стала екотолока – вперше її провели навесні 2023 року. Тоді в Krona Park II завершували будівельні роботи з влаштування частини прибудинкової території та планували висаджувати дерева. Озеленення вирішили перетворити на веселу активність та запросили охочих мешканців посадити власне дерево. Таким чином, кожна родина, що долучилась до ініціативи, підписала власну табличку та повісила її на своє дерево. 

У серпні тут планують провести Йога-день. Напередодні подій забудовник надсилає мешканцям житлових комплексів запрошення, щоб зрозуміти, на яку кількість людей розраховувати та як планувати захід, проте прийти можуть всі охочі. 

 

 

Інклюзивність в житлових комплексах 

ЖК Krona Park II та Madison Gardens повністю інклюзивні, адже їх проєктували після затвердження нових державних будівельних норм. За таким самим принципом зводиться і комплекс «Лавандовий». 

Будинки інклюзивні як зовні, так і всередині: усі тротуари зроблені з пониженням, входи в підʼїзди та комерційні приміщення зроблені нарівні з землею, а квартири мають широкі дверні отвори та зручне планування для пересування на кріслі колісному. Щодо бізнесів, які розташовані у цих комплексах, то дотримання ними принципів безбарʼєрності також контролюють – як сам забудовник, так і місцева влада. 

За що мешканці люблять свої будинки

Тетяна та її одинадцятирічний син Нікіта живуть у «Лісовому кварталі» близько пів року. Поруч є все, що потрібно для життя, розповідає Тетяна – супермаркет «Сільпо», McDonald’s, дитячі майданчики, салони краси. Жити тут  подобається і сину Тетяни – він любить проводити час на дитячих майданчиках, гратись з друзями та кататись на самокаті територією кварталу. 

Тетяна розповідає, що почувається у кварталі безпечно – досі жодних інцидентів не траплялось. Відкриту територію Тетяна підтримує, адже так люди з інших комплексів можуть легко користуватись комерцією та відпочинковими зонами. Дівчина згадує, як їй самій неодноразово доводилось довго стояти біля поста охорони закритих ЖК, щоб потрапити у потрібний заклад. Нікіта додає, що одного разу хотів з друзями сходити в скейт-парк до іншого комплексу, проте їх не пустили охоронці, адже територія була закритою. 

Управлінською компанією Oselya Service, яка обслуговує прибудинкові території та будинки усіх комплексів, Тетяна задоволена та зауважує, що тут завжди чисто, а консьєржі добре виконують свою роботу. Середній тариф оплати прибудинкової території складає близько 14 гривень на квадратний метр у всіх ЖК компанії. Неподалік розташована комунальна школа, тож з добиранням на навчання проблем також немає, додає Тетяна. 

Інший мешканець комплексу, Олександр, якого ми зустріли на спортивному майданчику в парку, також схвально відгукується про відкриті території комплексів. А ще Олександр любить займатись спортом, тому йому важливо, щоб біля дому був зручний спортивний майданчик та вдосталь місця для пробіжок.  

Таким чином, на прикладі житлових комплексів Alliance Novobud можна помітити, як відкрита територія житлових комплексів сприяє формуванню спільноти. Мешканці сусідніх будинків можуть не мати на подвірʼї сучасних дитячих майданчиків або зручних місць для відпочинку, проте вони можуть прийти до сусіднього комплексу і знайти тут все необхідне.  Понад це, забудовник власним коштом створює не лише якісний простір в межах своїх житлових проєктів, а й покращує територію довкола, надаючи усім мешканцям міста більше можливостей та комфорту.  

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *