Штрафи військовозобовʼязаним виписують вже зараз: що треба знати про рішення ТЦК і чи можна їх оскаржувати

Усі військовозобов’язані чоловіки, а також жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мали до 16 липня оновити свої військово-облікові дані. Інакше вже з 17 липня за невиконання положень закону 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» їх почнуть штрафувати. Спочатку – на 17 тисяч гривень, потім – на 25,5 тисячі. Про те, чому проблеми можуть виникнути й у інших категорій населення України, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Штрафи вже зараз

Штрафи військовозобов’язаним почнуть виписувати вже з 17 липня, заявив речник Міноборони України Дмитро Лазуткін.

«Також надсилатимуться повістки «Укрпоштою». Причому для того, щоб вона вважалася отриманою, не потрібно ставити підпис», – сказав Лазуткін.

Утім, народний депутат із Комітету з цифрової трансформації Олександр Федієнко зазначив, що керівники ТЦК ще не до кінця розібралися з процедурою накладення штрафів та необхідними для цього оновленнями в адміністративному кодексі.

«Я можу сказати, що перші штрафи я прогнозую на вересень, не раніше, тому що ті керівники ТЦК, з якими я спілкувався, не всі ще розібралися безпосередньо з процедурою штрафів і роботою відповідних оновлень в адміністративному кодексі», – зазначив нардеп.

Але деяким військовозобов’язаним уже почали застосовувати адміністративне покарання у вигляді нових штрафів. Так, яскравий приклад – обставини справи №539/2247/24, яку розглянув 25 червня Лубенський міськрайонний суд Полтавської області. Ситуація така: чоловік побачив у додатку «Резерв+» про те, що перебуває в розшуку, добровільно прийшов до ТЦК і повідомив, що перебуває на обліку з 2008 року та має трьох дітей. Але йому виписали штраф у 17 тисяч гривень.

Утім, ця ситуація закінчилася хепіендом: чоловік рішення оскаржив, і суд став на його бік. У цій справі Феміда дійшла висновку, що ТЦК неправомірно кваліфікувало дії позивача: на момент вчинення інкримінованого правопорушення відповідного положення щодо штрафу не було.

Не всім щастить

Проте є й інші рішення. Одному військовозобов’язаному на Миколаївщині відправили повістку ще у липні 2022 року (принаймні так стверджують у ТЦК). У рішенні від 3 липня 2024 року у справі №484/3410/24 Першотравневий міськрайонний суд Миколаївської області зазначив, що неявка по повістці з липня 2022 року є адміністративним правопорушенням. А оскільки його було виявлено ТЦК вже після набрання чинності законом про посилення мобілізації (а саме – 6 червня 2024 року, коли чоловік прийшов на оновлення даних), суд ухвалив, що штраф у 17 тисяч гривень на нього наклали правомірно.

«Насправді Кодекс України про адміністративні правопорушення не містить визначення поняття «продовження правопорушення». А головне – закон зворотної сили не має. І ті, хто не оновив дані, не став на облік, не повідомив про зміни у своєму сімейному становищі до 16 липня 2024 року включно, можуть бути оштрафовані лише за старими нормативами – від 3400 до 5100 гривень. І не треба розповідати, що закон був ухвалений у травні: спеціально було запроваджено перехідний період на 60 днів», – говорить OBOZ.UA юристка, колишня директорка Центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

На її думку, з 17 липня може з’явитися значна кількість спірних рішень ТЦК, а штрафи виписуватимуться навіть тим, хто оновив свої дані.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *