Які документи потрібні чоловікам для виїзду з країни під час мобілізації

Розповідаємо про нові правила перетину кордону для військовозобов’язаних чоловіків в Україні

Після початку повномасштабної війни Україна суттєво змінила правила для виїзду чоловіків за кордон. Так, зокрема, 9 серпня 2024 року Кабінет міністрів України ухвалив нові зміни до правил перетину державного кордону, що були закріплені Постановою № 900. Ці зміни стосуються передусім чоловіків призовного віку від 18 до 60 років.

Більше детальне про це розповіло видання «РБК-Україна» разом із адвокатом АБ Романа Сацика Марією Ганіною.

Загалом, щоб виїхати з країни, кожен громадянин повинен мати закордонний паспорт. Проте, чоловікам, які підлягають військовому обліку, також необхідно мати чинний військово-обліковий документ (ВОД) та інший документ, що підтверджує їх право на виїзд

Як військовозобов’язаним виїхати з України

Як зазначає адвокат Марія Ганіна, набір необхідних документів може відрізнятися в залежності від обставин. Наприклад, чоловік, який є батьком трьох і більше дітей віком до 18 років, і перебуває у шлюбі з матір’ю дітей, має надати такі документи:

  • військово-обліковий документ;
  • довідку про відстрочку від призову;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтва про народження всіх дітей, де вказано батьківство.

У випадку, якщо чоловік супроводжує свою дружину з інвалідністю І або ІІ групи, він має пред’явити військово-обліковий документ, свідоцтво про шлюб, підтвердження інвалідності (довідка МСЕК або посвідчення) та, у разі мобілізаційної придатності, довідку про відстрочку від призову.

Такі нововведення ставлять конкретні вимоги до документів, які повинні мати чоловіки при перетині кордону, щоб уникнути проблем під час перевірки.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *