Як до приїзду лікарів допомогти людині, яка отримала тепловий удар: поради військового медика

За прогнозами синоптиків найближчими днями аномальна спека буде ще тривати у більшості областей України. Перебуваючи довго під впливом прямих сонячних променів чи у спекотних приміщеннях, можна отримати тепловий або сонячний удар. Тому потрібно знати, як до приїзду лікарів надати першу медичну допомогу постраждалому.

Про алгоритм дій при наданні першої медичної допомоги людині, яка отримала сонячний або тепловий удар, розповів військовий медик «Сталевого кордону» Олександр. Він назвав кілька простих правил.

Що потрібно зробити у випадку теплового удару:

Перш за все обов’язково потрібно забрати постраждалого з дії високої температури та перемістити його у затінене прохолодне місце.

Друге, що потрібно зробити – охолодити постраждалого. Це можна зробити з допомогою шматка тканини, змоченого прохолодною водою. Такий компрес потрібно покласти або на чоло, або на ділянку шиї, де проходять магістральні судини. Також потрібно забезпечити надходження свіжого повітря до постраждалого.

Водночас військовий медик наголошує, що при цьому не можна швидко охолоджувати організм. Ні в якому разі не потрібно такого постраждалого занурювати у прохолодну ванну, тому що можна посилити спазм судин і це погіршить його стан.

Далі – обов’язково слідкувати за станом людини, яка піддалась сонячному чи тепловому удару.Якщо стан погіршується, потрібно викликати на допомогу медиків.

 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *