Як на вартість продуктів вплине блокування поляками кордону: озвучено прогноз

В Україні вартість продуктів значно не зміниться через блокування поляками кордону. Так, українські виробники практично повністю забезпечують країну продуктами, за винятком невеликої кількості товарів.

Про це розповів Олег Пензін. Експерт наголосив, що через блокаду ціни на продовольство не зростуть. «Ми повністю забезпечуємо себе продовольством. За імпортом у нас є дуже невеликий перелік товарів, які ми споживаємо – це екзотичні фрукти: цитрусові, лимони, банани; морожена риба; сіль. Все. Все інше ми виготовляємо у себе в країні», – пояснив Пензин.

Не подорожчає і бензин, упевнений економіст, адже основні постачання здійснюються залізницею. «Пально-мастильні матеріали, в основному, йдуть у нас залізницею. Автомобільним транспортом, в основному, їде скраплений газ. І по скрапленому газу дійсно є питання — він виріс у ціні, адже по ньому є дефіцит», — підкреслив Пензін.

А от із побутовою хімією та предметами довгострокового використання можуть виникнути певні складнощі, втім, не довго, заявив економіст.

«Ми маємо певні запаси (побутової хімії, електротоварів) на складах. Якби це блокування було місяця 3-4, то, напевно, ми б це відчули. Поки що ми більш-менш спокійно реагуємо на ці речі, через наявність залишків на складах. Це стосується і будівельних сумішей та матеріалів, які їдуть із тієї ж Польщі», — наголосив Пензін.

Крім того, економіст висловив думку, що польська блокада триватиме не більше ніж 2 тижні. «Ми матимемо зняття будь-якого блокування днів за 10-15. Поляки довго не формували Кабінет міністрів, але як тільки на кордоні Німеччина-Польща почалися перевірки міграційного режиму і вишикувалися польські автомобілі більш ніж у 15-ти кілометровій пробці. На всіх дорогах до Німеччини з Польщі Миттєво з’явилася відповідальна людина з уряду Польщі, яка вже дала Україні свої пропозиції щодо вирішення цього питання…» – пояснив експерт.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *