В Україні 14 млн осіб доведеться пояснити джерело своїх доходів: у ОП розповіли про реформу

В Україні держава не знає походження доходів близько 14 млн осіб. До 50% економіки перебуває у тіні, і у процесі податкової реформи доведеться вивести прибутки з тіні.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, повідомляє ZN. Цей факт важливий з огляду на те, що під час податкової реформи «10-10-10» держава планує зменшити податкове навантаження в країні. Але треба знайти відповідні компенсатори.

Так, заступник голови ОП наголосив, що підвищення податків не є вирішенням економічних проблем України. «Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна у 3-4 рази підняти, але це вб’є бізнеси в Україні», – констатував Шурма.

«Йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди сплачували податки», – додав він. На його думку, потрібно два роки, щоб податки почали сплачувати усі.

Шурма зазначив, що рішення про податкову реформу «10-10-10» буде ухвалено лише після того, як буде досягнуто розуміння компенсаторів доходів бюджету. Окрім того, Україна має намір провести консультації з міжнародними партнерами.

«Ми маємо визнати, що фінансово вижити в цій ситуації ми зможемо за допомогою наших міжнародних партнерів. Зараз ключова річ – це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій із нашими партнерами та тими, хто фінансово нас підтримує», – сказав він.

Шурма уточнив, що базова концепція податкової реформи залишається незмінною – «10-10-10-3»: 10% – податку на прибуток, 10% – ПДФО (податок на доходи фізосіб), 10% – ПДВ (податок на додану вартість) та 3% – військовий збір. Наразі ПДВ становить 20%, ПДФО – 18%, військовий збір – 1,5%, а податок на прибуток, який хочуть замінити на податок на виведений капітал, становить 18%.

Як раніше писав OBOZREVATEL, міністерка соцполітики України Марина Лазебна звернулася до комітету Європарламенту з проханням змінити законодавство. Йшлося про те, щоб податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб та податки з діяльності ФОП могли продовжити сплачувати до бюджету України згідно з українським законодавством.

Дагош Післар, голова комітету Європарламенту, зазначив, що оподаткування більшою мірою регулюються національним законодавством країн-членів ЄС, проте ці питання справді можна вирішити на рівні Євросоюзу, якщо пов’язати їх із дією директиви про тимчасовий захист.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *