Нацбанк прогнозує подальше зниження зарплат в Україні: куди влаштуватися, щоб не втратити заробітку

До кінця поточного року в Україні можуть вирости номінальні зарплати. Однак реальна зарплата українців стане ще нижчою. При цьому суттєвих зрушень на ринку праці поки що не очікується. Однак у післявоєнний період на деяких фахівців буде підвищений попит.

Про це йдеться у роз’ясненні, яке дав Нацбанк України.

Там, зокрема, йдеться, що через війну багато українців втратили роботу. За підсумками другого кварталу цього року рівень безробіття в Україні становив 35%.

«Підприємства, насамперед малі та середні, знизили зарплату. Поступово бізнес і громадяни адаптуються до діяльності в умовах війни», — йдеться в інформації НБУ.

 

Про катастрофічне безробіття в країні говорить і той факт, що з квітня на сайтах вакансій різко зросла кількість резюме. При цьому вже з початку літа кількість вакансій потроху почала збільшуватися. Однак кількість резюме все одно в рази перевищує кількість вільних робочих місць.

Отже, за прогнозами НБУ, до кінця 2022 року суттєвих зрушень у сфері зайнятості не станеться. При цьому можуть трохи зрости номінальні розміри зарплати, проте через високі темпи інфляції реальні зарплати все одно знижуватимуться.Нацбанк прогнозує подальше зниження зарплат в Україні: куди влаштуватися, щоб не втратити заробіткуУ 2023 та 2024 роках, якщо вже буде мир, економіка України відновлюватиметься. З’являться нові робочі місця. У НБУ вважають, що найбільш затребуваними будуть фахівці в галузі логістики та в галузі відновлення зруйнованої інфраструктури. Підвищуватимуться і зарплати. Однак протягом 2023 і 2024 років, навіть при швидкому закінченні війни, вони все ще будуть нижчими за довоєнний рівень.

Перші повоєнні місяці будуть украй складними для економіки країни, йдеться в інформації НБУ. Багато великих підприємств зруйновано, причому зруйновано так, що їх доведеться відновлювати практично з нуля.

«Багато бізнесів зупинилося або суттєво скоротило виробництво, деякі великі підприємства, наприклад, Кременчуцький нафтопереробний завод або «Азовсталь», були знищені фізично. Крім того, блокада Чорного моря серйозно ускладнила експорт аграрної та металургійної продукції (це основна група товарів, що експортуються Україною). В результаті інвестиції в економіку знизилися, нові проекти було припинено», — описує ситуацію Нацбанк.

Фактично, Україна виявилась відкинута війною на багато років назад. Тому повернення буде довгим і важким. Але все ж таки, після війни з кожним місяцем ситуація покращуватиметься.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *