На Київщині знищено боєприпаси, знайдені під час розмінування Броварського району

Після того, як російські війська були вигнані з Київщини, тут розпочався активний процес розмінування територій.

Кореспонденти АрміяInform стали свідками знищення боєприпасів, знайдених під час розмінування Броварського району Київської області.

«Звільнити землю від російської «спадщини»

— На сьогодні в Україні ухвалено законодавство у сфері протимінної діяльності, створений Національний орган з питань протимінної діяльності під керівництвом Міністра оборони, перше установче засідання якого відбулося 2 червня. На цьому засіданні були ухвалені важливі рішення і визначені завдання для подальшої роботи. Міністерство оборони через секретаріат координує виконання всіх заходів із розмінування на території України. Разом із цим ми проводимо велику роботу щодо залучення операторів протимінної діяльності як міжнародних, так і національних. Зокрема, ми організували роботу із нашими давніми друзями HALO Trast, які наразі виконують роботу в цьому регіоні, — розповів начальник Управління екологічної безпеки і протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля.

Він зауважив, що до розмінування, окрім ЗСУ, залучені Державна спеціальна служба транспорту Міністерства оборони України та Державна служба надзвичайних ситуацій України.

— Ще півтора місяця тому з цього напрямку ворог намагався пройти на Бровари і далі на Київ. Саме тут зусиллями 72-ї бригади імені Чорних Запорожців, Сил територіальної оброни і добровольчих формувань територіальних громад ворог був зупинений. Задля того, щоб противнику зручно було тікати звідси, щоб втримати наступ наших військ, ворог залишив нам «спадщину» — українська земля тут «нафарширована» мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Протягом тривалого часу наше мирне життя буде спрямоване на те, щоб звільнити землю від такої російської «спадщини», — зазначив один із керівників сектору оборони Броварського району Київської області бригадний генерал Валерій Ємбаков.

На Київщині вже знайдено близько 35 тисяч вибухонебезпечних предметів

Як наголосив полковник ЗСУ Максим Комісаров, під час розмінування території Броварського району були знайдені 120-мм та 82-мм міни, міни МОН-50 та ОЗМ-72, танкові осколково-фугасні снаряди, елементи реактивної систем залпового вогню «Ураган» та навіть елементи авіаційної крилатої ракети Х-55.

Керівник департаменту нетехнічного обстеження «HALO Trast Україна» Станіслав Добродєєв зазначив, що з 24 лютого цього року персонал їхньої організації у складі 400 людей разом із автопарком перемістився до центральної частини України для допомоги населенню та розгортання протимінної діяльності:

— Щоб люди могли повернутись до своїх домівок і фермери могли безпечно обробляти землю. Нашу діяльність підтримують уряди Великої Британії, Канади, Німеччини. Хотілося б попросити увесь світ допомогти в нашому починанні, тому що це, мабуть, наймасштабніший проєкт із гуманітарного розмінування за останні десятиліття.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба наголосив, що у Броварському районі постійно тривають роботи із розмінування:

— Це один із трьох районів Київщини, де велись активні бойові дії. Зараз тут відбуваються роботи із розмінування, визначається територія, яка забруднена. Те, що разом тут працюють і ЗСУ, і ДСНС, є показником того, що обсяг робіт тут дуже серйозний.

 
 

За словами керівництва області, на Київщині вже знайдено близько 35 тисяч вибухонебезпечних предметів. Зокрема, у Броварському районі — до 6 тисяч вибухонебезпечних предметів знайдено, близько дві тисячі з них вже знешкоджено.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *