Не був озброєний ракетами: в NYT розкрили нові подробиці про перехоплений російськими літаками американський безпілотник

Американський безпілотник MQ-9 Reaper, перехоплений російськими винищувачами над Чорним морем у вівторок, 14 березня, не ніс озброєнь. Потенційно БПЛА цього типу можуть нести ракети Hellfire, але цей був неозброєний.

Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на високопоставленого військового представника США. За його словами, безпілотник виконував звичайні операції у міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив та збив російський літак.

Вранці 14 березня MQ-9 Reaper вилетів зі своєї бази в Румунії для виконання запланованої розвідувальної місії, яка зазвичай триває від 9 до 10 години.

«Хоча безпілотники, відомі як Reaper, можуть нести ракети Hellfire, цей літак був неозброєний і вів спостереження приблизно за 75 миль на південний захід від Криму, коли його перехопили два російські літаки», – процитували журналісти слова посадовця.

Раніше видання писало, що російські винищувачі Су-27, які атакували американський дрон, ще нібито й зливали на нього пальне. Це робилося для того, щоб вивести з ладу датчики безпілотника.

За словами чиновника Пентагону, цей епізод «приголомшив» американських військових, які спостерігали через відеотрансляцію з безпілотника до оперативного центру на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Нагадаємо, що в США заявили, що проведуть розслідування інциденту щодо БПЛА Reaper у Чорному морі. У Пентагоні сказали, що вважають поведінку Російської Федерації «небезпечною».

При цьому  американський генерал Джеймс Хекер, командувач ВПС США в Європі та Африці, підкреслив, що безпілотник MQ-9 виконував звичайні операції в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і збив російський літак. Він сказав, що цей вчинок росіян «небезпечний та непрофесійний».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *