Номінанти на Оскар. Фільм про Україну «Будинок зі скалок» претендує на нагороду

«Будинок зі скалок», фільм виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії, номінували на отримання Оскара.

Фільм про війну в Україні буде боротися за Оскар у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм». Всього у цій категорії п’ять стрічок. Серед них — фільм про Олексія Навального.

У вівторок у Голлівуді оголосили претендентів на нагороди американської кіноакадемії. У березні назвуть володарів Оскара.

Отримати номінацію Оскара, тобто стати лише кандидатом на нагороду вже вважається дуже престижним. Документальний фільм з України має шанс на кінопремію.

У 2016 році фільм «Зима у вогні: Боротьба України за свободу» номінували на нагороду, але тоді стрічка не отримала Оскар.

Українську стрічку обрали з понад сотні фільмів. Команду, яка працювала над фільмом, запросять на вручення Оскарів у Лос-Анджелесі.

Оскар

Про що фільм

«Будинок зі скалок» понад два роки знімали на Донбасі, а світова прем’єра відбулася у січні 2022 року. Герої фільму — це діти та вихователі Лисичанського центру соціально-психологічної допомоги.

У цих дітей дві війни: одна — через росіян, інша — вдома, розповідають творці фільму. Сюжет фільму — реальні історії з їхнього життя.

«Це фільм про дітей зі складних родин, які потрапили до притулку поруч з війною. В притулку вони проводять 9 місяців — і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину», — розповідає про стрічку її другий режисер та лінійний продюсер Азад Сафаров.

Фільм розповідає, як група вольових соціальних працівників невтомно працює в особливому дитбудинку поблизу лінії фронту, щоб створити для дітей такий необхідний безпечний простір, поки державні органи та суди вирішують їхню долю.

Азад Сафаров розповів, що в «Будинку зі скалок» не було ані сценарію, ані репетицій, ані навіть дублів. «Були лише я, камера та мій асистент. Так дітям стало легше розкритися і бути собою. Вони часто забували, що ми є поряд і просто жили своїм життям» — говорить режисером фільму, данець Сімон Леренґ Вільмонт.

Фільм з’явився завдяки благодійному фонду Голоси дітей, де допомогли знімальній групі спілкуватися з дітьми. «Голоси дітей» працюють з дітьми на Донбасі вже багато років.

Як розповіли у фонді, поява цього фільму вплинула на долю дітей, які знімалися у ньому.

«Завдяки закритому показу бешкетного підлітка Колю всиновила сім’я, яку вразила історія хлопця. Тож бажаємо Колі тепла та добрих стосунків, а нашому фільму — перемоги!», — розповіли у фонді.

"Будинок зі скалок"

АВТОР ФОТО,FACEBOOK.COM/AHOUSEMADEOFSPLINTERS

Як критики прийняли фільм?

«У надзвичайно інтимному документальному фільмі Сімона Леренга Вілмонта «Будинок зі скалок» камера чекає разом з дітьми, спокійно спостерігаючи за крихким періодом підвішеного стану, після якого життя може піти у різних напрямках — наприклад, повернення до труднощів… Це карколомний документальний портрет дітей, чия доля невизначена», — ділиться враженнями від фільму видання Variety.

«Цей документальний фільм не лише показує, що іноді діти сильніші за дорослих, які їх оточують, але й що турбота та любов є важливими елементами як життя, так і процесу створення фільму», — так описали стрічку журі чеського кінофестивалю документального кіно One World. Навесні фільм «Будинок зі скалок» здобув там головну нагороду.

В Україні фільм співпродюсують Дар’я Бассель та Вікторія Хоменко.

Інші нагороди

Фільм отримав багато нагород — переміг на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та у документальному конкурсі Ґетеборзького кінофестивалю у Швеції.

Стрічка здобула приз у номінації «Найкраща режисерська робота» на найвідомішому в світі фестивалі незалежного кіно Sundance у міжнародній програмі.

«Будинок зі скалок» був серед номінантів на найкращий документальний фільм Європейської кіноакадемії.

Основні номінації на «Оскар»

На перемогу у найпрестижнішій категорії — за найкращий кінофільм — цього року претендують цілих два сиквели. Це більше, ніж будь-коли і почасти пояснюється тим, що тепер у номінації десять фільмів, а не п’ять, як раніше:

  • «На західному фронті без змін» (All Quiet on the Western Front)
  • «Аватар: шлях води» (Avatar: The Way of Water)
  • «Банші з Інішеріна» (The Banshees of Inisherin)
  • «Елвіс» (Elvis)
  • «Все, всюди і одразу» (Everything Everywhere All At Once)
  • «Фабельмани» (The Fabelmans)
  • «Тар» (Tar)
  • «Топ Ган: Маверик» (Top Gun: Maverick)
  • «Трикутник смутку» (Triangle of Sadness)
  • «Говорять жінки» (Women Talking)
"Все, всюди й одразу"

АВТОР ФОТО,LIONSGATE

 
Підпис до фото,

Найбільше номінацій (11) здобув фільм «Все, всюди й одразу»

 

У номінацію найкраща акторка потрапили:

  • Кейт Бланшетт («Тар» / Tar)
  • Ана де Армас («Білявка» / Blonde)
  • Андреа Райзборо («Заради Леслі» / To Leslie)
  • Мішель Вільямс («Фабельмани» / The Fabelmans)
  • Мішель Єо («Все, всюди і одразу» / Everything Everywhere All At Once)

За нагороду у категорії найкращий актор змагатимуться:

  • Остін Батлер («Елвіс» / Elvis)
  • Колін Фаррелл («Банші з Інішеріна» / The Banshees of Inisherin)
  • Брендан Фрейзер («Кит» / The Whale)
  • Пол Мескаль («Солнце моє» / Aftersun)
  • Білл Наї («Жити» / Living)

Церемонію оголошення переможців «Оскара» проведе 12 березня Джиммі Кіммел.

Найбільше номінацій, цілих 11, здобув фільм режисерського дуету Деніела Квана і Даніель Шайнерта «Все, всюди й одразу». 9 номінацій отримала нова екранізація романа Ремарка «На західному фронті без змін» і драма ірландського режисера Мартіна Мак-Дона «Банші Інішеріна».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *