Підбито корабель Чорноморського флоту «Іван Хурс»: з’явилось відео

Невідомі надводні дрони, імовірно, таки підбили корабель Чорноморського флоту РФ «Іван Хурс». Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко показав у Telegram момент атаки.

Стверджується, що на відео — той самий «Іван Хурс», який, як напередодні стверджувала російська сторона, уникнув атаки морських БПЛА. 

На кадрах чітко видно, що щонайменше один безпілотник таки влучив у корпус російського розвідника.

В Україні підтвердили ураження «Івана Хурса». «Українська правда» з посиланням на співрозмовника у військових колах пише, що корабель зазнав ушкоджень в результаті атаки  українських морських дронів в акваторії Чорного моря.

Атака на Чорноморський флот — останні новини

24 травня низка ЗМІ повідомляли про атаку дронами на розвідувальний корабель ЧФ РФ «Іван Хурс» за 74 кілометри на північ від протоки Босфор — і за 400 кілометрів від підконтрольної Україні території. У Росії стверджували, що екіпажу вдалось «відбити» БПЛА, а саме судно нібито пошкоджень не отримало.

У відповідь окупанти перекрили рух на Кримському мосту під приводом «навчань», а в Чорне море терміново випустили фрегат «Адмірал Макаров» з 8 «Калібрами». 

За словами експерта Олександра Коваленка, у складі російського флоту є лише ще один корабель подібного проекту (всього за 20 років таких було збудовано два), що робить втрату даної одиниці в лінійці проекту болючою для РФ.

Втрати Чорноморського флоту — дані

З початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили 18 одиниць російських плавзасобів, включаючи бойові кораблі і катери. 

Одна з масштабних операцій на ЧФ Росії була здійснена в жовтні 2022-го. Тоді, за підрахунками експертів, в результаті атаки невідомих морських безпілотників було пошкоджено щонайменше три кораблі у Севастопольській бухті. Але найдорожчою втратою для росіян (до 700 мільйонів доларів) виявився крейсер і флагман ЧФ РФ «Москва».

Як писав російський «Проект» у грудні 2022-го, Чорноморський флот РФ втратив у війні з Україною 15% свого бойового складу.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *