Скільки ракет випустила Росія по українській енергетиці: в «Укренерго» озвучили цифри

За підрахунками «Укренерго», РФ випустила понад тисячу ракет і дронів по енергосистемі України. З них понад 200 досягли цілі. Попри це, енергосистемі все ж таки вдалося встояти – багато в чому завдяки вже наявним запасам обладнання.

Про це розповів глава «Укренерго» Володимир Кудрицький у проєкті «Орестократія» шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки). Кудрицький уточнив, що одна ракета має бойову частину від 200 до 1000 кілограмів тротилового еквівалента.

«Долетіло, за нашими грубими підрахунками, понад 200. Звичайно, об’єктів в енергосистемі набагато менше… Як наслідок, в Україні немає жодної великої теплової чи гідроелектростанції або великої теплоелектроцентралі, яка не була б пошкоджена чи знищена ворогом. Дуже багато магістральних підстанцій, критично важливих вузлових, які пошкоджено. І пошкоджено неодноразово – туди могло бути 3, 5, 10 прильотів, і навіть було 20 в один об’єкт», – розповів Кудрицький.

За такої щільності обстрілів енергосистемі вдалося встояти багато в чому завдяки старим запасам обладнання. Таких запасів, як з’ясувалося, немає практично в жодній країні світу.

«Коли почали знищувати наші підстанції, ми почали шукати обладнання по всьому світу, і виявилося, що запасів ні в кого немає. Запас специфічного обладнання був тільки у нас… Ми досі використовуємо цей запас, щоб відновлювати об’єкти після прильотів», – поділився Кудрицький.

За його словами, важливу роль відіграла й організація роботи енергетики загалом. Справа в тому, що в розвинених країнах системні оператори (такі як «Укренерго») зазвичай не займаються ремонтами самі, а замовляють цю послугу в приватних компаній.

«Вони (оператори. – Ред.) тримають дуже мало людей усередині компанії. У нас же працює 7 тисяч осіб – це багато як для оператора магістральних мереж. Щоб ви розуміли в австрійському операторі їх 300-400. У нашій ситуації, в умовах війни, це абсолютно виграшна історія. Тому що в перший місяць вторгнення ми не змогли б мобілізувати підрядників узагалі, їх просто не було. Ми могли покладатися лише на власні сили, і зараз ми проводимо безпрецедентний обсяг ремонтів», – розповів Кудрицький.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *