Схема на 70 мільйонів: метро на Виноградар «коригуватиме» фірма з кримінальним минулим

Довгоочікуване метро на Виноградар знову затримується: у переддень нового року, 29 грудня КП «Київський метрополітен» підписало договір на коригування проєкту будівництва нової гілки. Угоду на суму 70 млн грн уклали з компанією, яка має сумнівну репутацію та фігурує в кримінальних провадженнях щодо привласнення та розтрати майна.

Багатостраждальний проєкт метро на Виноградар ніяк не можуть довести до логічного завершення: за чотири роки терміни закінчення робіт зривалися вже двічі. Передбачається, що нове коригування проєкту будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар з електродепо у Подільському районі триватиме до 30 грудня 2023 роки.

Тобто до кінця поточного року очікується лише коригування проєкту – без виконання будівельних робіт.

Коригування проєкту будівництва метро на Виноградар оцінили в 70 млн грн

Та найцікавішим є той факт, що свого часу досудовим розслідуванням було встановлено, що посадові особи КП «Київський метрополітен», у тому числі члени тендерного комітету вступили в змову із представниками підрядника. Утім, це жодним чином не завадило підписати договір з цією компанією знову.

Ба більше, тендер відбувся на безконкурентній основі – практично без аукціону як такого. Свою пропозицію подав лише один учасник з максимальною ціною (69 430 000 грн), з яким в подальшому і було підписано договір, – ТОВ КБ «Теплоенергоавтоматика».

Чим відома ця структура, з якою КП «Київський метрополітен» укладає угоду вже не вперше?

Компанія зі статутним капіталом 5 млн грн має двох власників: 70% належить Тетяні Белецькій, а 30% – Олександру Павлику.

Що відомо про ТОВ КБ ''Теплоенергоавтоматика''

Останній у 2020 році балотувався до Київської обласної ради 8-го скликання від нині забороненої політсили ОПЗЖ, але не був обраний.

Олександр Павлік пов'язаний із забороненою ОПЗЖ

Фірма має у будівельних колах сумнівну репутацію та є фігурантом кримінальних провадженнь. Зокрема, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Саме таким є кримінальне провадження №42019101070000198 від 03 липня 2019 року.

У цій справі до слідчого відділу управління поліції в метрополітені ГУНП у м. Києві надійшли матеріали з ГУ СБУ Київщини, про те, що невстановлені посадові особи КП «Київський метрополітен», у тому числі члени тендерного комітету по закупівлі послуг та товарно-матеріальних цінностей для потреб структурних підрозділів метрополітену, з метою власного збагачення вступили в змову із представниками нзки комерційних структур.

Про яку схему йдеться?

Серед перелічених фірм – ПАТ «Київметробуд», ПП «Форт-Плюс», ПП «Теплоенергоавтоматика» та ТОВ «НВП «Укрінвестгруп».

«З метою реалізації власних злочинних намірів, посадові особи КП «Київський метрополітен» запровадили протиправний механізм сприяння та надання переваг вищезазначеним суб`єктам господарювання, шляхом відготовки технічніх умов тендерної документації, у якій зазначаються вимоги під конкретного учасника, що виключає можливість участі інших суб`єктів господарювання«, – зазначається в матеріалах провадження.

Як з’ясували слідчі, в період з 2018 року дотепер зазначені комерційні структури брали участь в одинадцяти процедурах публічних закупівель, опублікованих замовником КП «Київський метрополітен» в єдиній системі електронних публічних закупівель ProZorro.

Окрім цього, правоохоронці встановили, що під час укладання договорів, зазначеними суб`єктами господарювання до структурних підрозділів КП «Київський метрополітен» постачалися матеріали, які не відповідають заявленим якісним показникам, а капітальні ремонти на визначених об`єктах проводились без дотримання вимог державних будівельних норм.

Після отримання розрахунків за надані послуги підрядники перераховували грошові кошти на рахунки фірм-представників, а ті, своєю чергою, – на рахунки так званих «конвертаційних центрів» із ознаками фіктивності.

Ще один цікавий момент стосується керівництва «Теплоенергоавтоматика».

За даними інформаційно-аналітичних платформ, директором фірми є Олександр Стеценко. Особу з аналогічними прізвищем, іменем і по-батькові (Петрович) знайдено у реєстрі «Особи, які переховуються від органів влади»: чоловіка розшукують за підозрою у скоєнні злочина, передбаченого ч. 2 ст. 187 ККУ. А саме – розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм.

Особу з аналогічними ПІБ розшукують за розбій і бандитизм

Звичайно, прізвище та ім’я – досить розповсюджені, тому даний факт може виявитись звичайним збігом. Утім, у комплексі з кримінальним провадженням, в якому фігурує фірма, він усе ж вимагає посиленої уваги.

Отже, виходить, що правоохоронці підозрюють службових осіб КП «Київський метрополітен» у попередній змові з представниками сумнівної комерційної структури та впровадженні ними механізму закупівлі неякісних товарів та послуг за завищеними цінами. Таким чином, комунальники й ділки ймовірно виводять державні кошти, призначені на будівництво лінії метро, в тіньовий обіг з метою подальшого їх привласнення привласнення.

Та, попри це, члени тендерного комітету знову укладають договір на майже 70 млн грн із цією ж компанією. Ще й на безальтернативній основі. А готовність метро на Винградар, на яке так чекають кияни, знову відкладається на невизначений термін.

Нагадаємо, постійні перенесення термінів здачі дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену суттєво ускладнюють жителям Виноградаря щоденну логістику. Журналісти «СтопКору» провели експеримент, щоб з’ясувати, скільки часу займає дорога зранку з мікрорайону до центру Києва, і з’ясували, що наявність станції метро на Виноградарі дозволила б киянам економити до 40 хвилин на дорогу щодня.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *