Чи варто постійно тримати ноутбук на зарядці

Чи варто постійно тримати ноутбук на зарядці? Серед власників пристроїв немає єдиної думки щодо цього. У мережі ходить чимало міфів про те, що постійне підключення до мережі може зашкодити лептопу. Проте, найчастіше працювати від розетки набагато зручніше. Вам не слід відстежувати стан батареї. Ви можете у будь-який момент виїхати у справах, забрати з собою гаджет і знати, що акумулятор пропрацює ще кілька годин.

Як підключення до розетки впливає на ноутбук?

Усі лептопи можна використовувати навіть у той час, коли батарея заряджається. Характеристики у своїй не знижуються. Небезпека може становити хіба що стрибки напруги в мережі. Проте такі прикрі непорозуміння впливають на всі побутові прилади. Крім того, адаптер має захистити гаджет від таких випадковостей. Робота від мережі ніяк не впливає на безпеку пристрою.

А що з акумулятором?

Тут все не так просто. Для початку розглянемо міфи, які поширені в мережі.

  • Ефект пам’яті – потрібно завжди розряджати і заряджати батарею повністю, інакше вона “запам’ятає” певну ємність і надалі використовуватиме свій ресурс не до кінця. Це твердження було справедливим для нікель-магнієвих акумуляторів, які вже давно не використовуються. Сучасні елементи живлення відносяться до літій-іонного типу. У них є контролери, які не дозволяють їм перезаряджатися. Як тільки індикатор досягає 100%, процес автоматично припиняється та відновлюється лише після того, як рівень енергії знизиться.
  • Кожна батарея має максимальну кількість циклів заряду-розряду. Якщо приєднувати пристрій до розетки занадто часто, ресурс деталі швидко витрачено. Це правда лише частково. Максимальна кількість циклів справді існує, але вони розраховані на повну зарядку (від нуля до ста відсотків). Якщо ви підключите адаптер, коли рівень енергії впаде до 80%, це не буде вважатися за повний цикл.

Деякі виробники (наприклад, Dell) прямо заявляють, що їх лептопи не псуються від постійного підключення до мережі. Інші виробники менш категоричні.

Як знизити знос живлення?

Вище ми з’ясували, що максимальна кількість циклів заряду-розряду кожної батареї все ж таки існує. Згодом ємність знижується, це неминучий процес. Але можна його сповільнити.

  • Існують спеціальні утиліти, якими виробники часто оснащують свої пристрої. Вони автоматично вимикають зарядку, коли енергія досягає певного рівня. Найчастіше це 80%. Таке значення невипадкове. Його вирахували досвідченим шляхом. Воно є своєрідним компромісом між збереженням ємності елемента живлення та часом його автономної роботи. Деякі утиліти дозволяють задавати значення вручну. Наприклад, Asus рекомендує встановлювати його рівним 60% у тому випадку, якщо ви постійно працюєте від мережі.
  • Доведено, що на зношування батареї впливає температура, при якій експлуатується лептоп. Шкідливі як дуже низькі, і дуже високі значення. З низькими температурами просто. Навряд чи хтось захоче працювати із ноутбуком на морозі. Високі температури іноді не такі очевидні. Пристрій може нагріватися під час роботи, а також від сонячних променів та радіаторів опалення. Тому важливо подбати про те, щоб ваше робоче місце було ергономічним. Не ставте ноутбук поруч із батареєю і слідкуйте за тим, щоб вентилятори залишалися відкритими. Можливо, варто придбати спеціальну підставку, що охолоджує.

Можна тримати ноутбук на зарядці, щоб не допустити глибокого розряду батареї. Це так звана «енергетична кома». Рівень енергії стає настільки низьким, що пристрій вимикається. Це негативно впливає на ємність акумулятора.

Якщо одразу підключити лептоп до мережі, наслідки вдасться мінімізувати. Однак, якщо ноутбук довго пролежав без діла, надалі вам буде важко його реанімувати. Можуть відмовити контролери, пристрій перестане приймати заряд від блока живлення. Швидше за все, вам доведеться нести його у сервіс. Але навіть якщо там матимуть змогу запустити гаджет, термін служби елемента живлення значно зменшиться.

Якщо ви вирушаєте в тривалу поїздку або не плануєте користуватися лептопом найближчим часом, доведіть рівень енергії до ста відсотків і потім приберіть. Пам’ятайте, що акумулятор поступово розряджається, навіть якщо ви не користуєтеся пристроєм.

Чи є сенс виймати батарею, поки ви працюєте від мережі?

Поширена думка про те, що якщо ви постійно працює від розетки, елемент живлення краще витягнути. Так він не піддаватиметься циклам заряду-розряду і довше прослужить. Чи так це?

Спочатку варто згадати про те, що ця думка виникла 10-15 років тому. В цей час у лептопів були знімні акумулятори. Можна було легко витягнути деталь на час роботи від мережі, а потім, збираючись у поїздку, вставити її назад. Із сучасними пристроями дещо складніше. Більшість їх батареї незнімні. Звичайно, їх можна витягти, але це вимагатиме від вас певних зусиль. Виконувати цю процедуру щоразу, коли вам знадобиться попрацювати від розетки, дуже трудомістко.

Що кажуть фахівці? Якщо ви витягуватимете елемент живлення на той час, поки використовуєте лептоп як стаціонарний комп’ютер, це дійсно продовжить термін його служби, але незначно. Якщо зіставити зусилля, які вам доведеться витратити на витяг деталі, і користь від такого кроку, ефект буде мінімальний. До того ж не варто забувати про те, що батарея, яка лежить без діла, також розряджається. Якщо ви надовго залишите її без роботи, вона може піти в «енергетичну кому» і тоді її ресурс значно знизиться.

Як краще вчинити?

Чи шкідливо тримати ноутбук на зарядці? Постійна робота від мережі ніяк не впливає на пристрій, але може вплинути на елемент живлення. Однак, існують способи знизити його зношування.

  • Користуйтеся спеціальними утилітами, які вимикають зарядку, коли енергія досягає певного рівня. Це дозволяє зберегти ємність батареї та забезпечує достатній час автономної роботи.
  • Подбайте про те, щоб ваш лептоп не перегрівався. У жодному разі не накривайте адаптер під час роботи.
  • Постійне підключення до розетки дозволяє запобігти глибокому розряду акумулятора. Якщо ви не користуватиметеся лептопом довгий час, попередньо зарядіть його до кінця. Це дозволить уникнути «енергетичної коми».
  • Можна витягти батарею на той час, поки ви працюєте з пристроєм від розетки. Однак, ця процедура не така проста. У сучасних ноутбуків деталі зазвичай незнімні. Вам доведеться витратити чимало зусиль. Корисний ефект цієї процедури буде, але мінімальний.
  • Не зберігайте АКБ окремо від пристрою і не купуйте їх на користь. Пам’ятайте, що вони розряджаються навіть тоді, коли перебувають у спокої. Процес іде повільно, але він неминучий. Легко забути про елемент живлення надовго і пропустити момент, коли він піде в глибоку розрядку. Відновити деталь після цього дуже складно. Вона неминуче втратить частину своєї ємності.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *