Шахраї кличуть українців на роботу: пропонують дурити росіян та заробляти від 50 тисяч

Українські шахраї оголошують набори у свої «офіси». Вони заманюють молодих людей на незаконну роботу високими зарплатами, музикою та кальянами, а ще патріотизмом. Гроші обіцяють забирати лише у росіян.

Про те, як шахраї з України дурять росіян і як це влаштовано, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

«Дніпро – це офіси»

«Я та мої колеги вважаємо, що столицею такого бізнесу є Дніпро», – поскаржився пропагандисту Володимиру Соловйову на українських телефонних шахраїв заступник голови «Сбербанку Росії» Станіслав Кузнєцов. З легкої руки російського банкіра дніпропетровські телефонні шахраї вже кілька років гордо називають себе найкращими.

«У нас точно не менше тисячі офісів працює!» – розповідає OBOZREVATEL мешканець Дніпра Максим. «Офісами» називають шахрайські кол-центри. Максимові 29, у свій «офіс» він влаштувався працювати в серпні минулого року. З того моменту «старші» тричі перевозили їх, двічі збільшували оклади.

«Кажуть, що наш офіс до п’ятірки входить. Я сам не знаю, але ми чудово працюємо, у нас усі налаштовані на результат», – розповідає молодик. Дніпропетровські офіси, запевняє Максим, працюють із росіянами, білорусами та казахами. Українців дзвінками не турбують. «Соромно по Україні працювати. Цим тільки зеки і муда** займаються», – запевняє Максим.

Українців звуть на роботу до офісів

Одна з причин: так безпечніше. Росіяни не скаржатимуться українським правоохоронцям на шахраїв, а обміну інформації між правоохоронцями немає. «Це взагалі фінансова спецоперація. Ми в них забираємо, а ЗСУ віддаємо. У нас директор 15% свого особистого доходу віддає на ЗСУ, майже всі по 5 тис. грн із зарплати на армію донатимо», – каже шахрай. Найкращий фінал спілкування з жертвою, каже парубок – включити гімн України або вигукнути «Слава Україні». Щоправда, це не за методичкою і «старші» (так називають керівництво) такої самодіяльності не вітають.

Методичка співробітника офісу

«Офіси» рекламують у соцмережах, найсміливіші шахраї відкрили свої Tіkтоk-канали, записують та публікують розмови з жертвами, а дніпропетровський хіп-хоп-виконавець Big Skeelz присвятив шахраям кілька пісень. «Що таке Дніпро, гей? – я розповім тобі подробиці. Дніпро – це офіси, шахраї та наркотики», – йдеться в тексті пісні. Роботу в «офісі» намагаються романтизувати: створюють образ сучасного Робін Гуда, який забирає гроші у росіян та віддає ЗСУ.

Кількість «офісів» дійсно стрімко зростає. Точної статистики немає, але це можна судити з сотень відкритих вакансій. Роботу пропонують молодим людям віком від 16 до 35 років. Співробітників шукають через «офісних», що вже працюють, або в спеціалізованих Telegram-каналах. В оголошеннях обіцяють місце для куріння кальяну та гри у приставку.

Такий вигляд має офіс

Зарплати, погрози та стаття

З дев’ятої ранку до п’ятої вечора працівник «офісу» повинен зробити щонайменше 250 дзвінків. Використовують спеціалізовану програму Zoiper, кожному видають детальну методичку. У ній описані всі можливі сценарії діалогів, описані запитання та відповіді. Все, що потрібно зробити, – серйозно та переконливо прочитати з листочка. Але досвідчені аферисти часто імпровізують.

«Взагалі талант потрібен! Я коли говорю, що я представник служби безпеки «Сбербанку», я повинен сам у це повірити. Я в цей момент дійсно хочу допомогти клієнту, і я намагаюся сподобатися. Але потім, коли він виконує інструкції та угода закривається, мій клієнт допомагає українській економіці. Гроші ж потім в Україну виводять», – розповідає співробітник шахрайського офісу.

Найчастіше офіси працюють за добре відомими схемами: кажуть росіянам, що на них незаконно оформили кредит і тепер потрібно пройти верифікацію і повторно провести процедуру оформлення, щоб на фінальному етапі гроші не знялися з рахунку. В інших випадках – дізнаються CVV-код, номер і дату випуску картки й передають інформацію далі по ланцюжку.

Фото з офісу

Найкращий оператор в офісі може отримати премію 150-200 доларів. Стабільно можна розраховувати на ставку 15-20 тис. грн і від 7 до 10% від угод. У сумі це близько 50-60 тис. грн на місяць, розповідає Максим.

Чим краще працює співробітник, тим більше його цінує керівництво і тим уважніше за ним стежать. «У нас в офісі проблем немає, але мені хлопець розповідав, що він до цього в іншому офісі працював, то йому директор обіцяв коліно прострелити, якщо він надумає піти і свій офіс відкрити. Не знаю, це жарт був чи ні. Але взагалі дуже багато криміналітету», – каже Максим.

Масштаби роботи «офісів» вражають. Наприклад, буквально кілька місяців тому кіберполіція «накрила» у Дніпрі кол-центр, у якому 37 операторів займалися шахрайством. Вони під виглядом «скасування транзакції» переконували жертв назвати свої банківські дані. Організували роботу троє мешканців Дніпра. Тільки їхній кол-центр зміг ошукати 18 тисяч (!) мешканців Казахстану.

Михайло розповідає: у найкращому разі за один день можна «закрити» два-три дзвінки. Багаті та довірливі росіяни трапляються не так часто, а абсолютна більшість відмовляється розмовляти по телефону із шахраями.

«У нас в офісі є хлопець, який закрив 10 дзвінків. Фактично він сам план офісу на день виконав. У нас план тоді був 200 тис. рублів на день (близько 98 тис. грн)», – розповідає хлопець.

Незважаючи на всі спроби романтизувати роботу «офісів», усі, хто беруть участь у цьому, вчиняють кримінальний злочин. За шахрайство можна отримати до 8 років ув’язнення. В офісах заведено жартувати про «маски-шоу», нібито якщо буде обшук, то всіх за 2 години попередять. Насправді кожен співробітник «офісу» у будь-який момент ризикує опинитися за ґратами.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *