Арешт активів і не лише: які покарання передбачає новий законопроєкт про мобілізацію за неявку в ТЦК

Законопроєкт від Кабміну про мобілізацію в Україні, який було внесено до Верховної Ради, передбачає і новий механізм покарання українців за відмову з’явитися за повісткою в ТЦК. Одна з головних новацій законопроєкту – накладення обмежень на ухилянтів через суд.

Про це йдеться у законопроєкті №10449. Якщо військовозобов’язаний чи резервіст не з’явиться до військкомату (ТЦК) у визначений в отриманій повістці термін, то його можуть затримати та доправити до ТЦК протягом 15 днів. Якщо затримання неможливе, можуть бути вжиті заходи впливу через суд.

Як саме надходять повістки

Вимогу з’явитися у військкоматі можуть відправити як в електронній, так і в паперовій формі. У першому випадку громадянин повинен бути зареєстрований в електронному кабінеті військовозобов’язаного. У другому ТЦК поштою відправить рекомендованого листа.

Після отримання повістки військовозобов’язаний буде мати 10 календарних днів, щоб з’явитися до ТЦК. Днем її отримання вважатиметься або день вручення повістки під розписку, або день отримання військкоматом повідомлення про доставлення повістки в електронний кабінет, або поштова дата відмітки про відмову отримати чи неможливість вручення повістки.

Яке пропонують покарання

Якщо громадянин не з’явиться до ТЦК після вимоги, військкомат може звернутися до суду, щоб той вжив до порушника свої заходи впливу. Серед них пропонуються:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  • тимчасове обмеження права керування транспортними засобами;
  • арешт на кошти та інші цінності, що є на рахунках та на зберіганні у банках та інших фінустановах, або на електронні гроші на електронних гаманцях.

За громадянами залишається право на оскарження означених обмежень у судовому порядку.

Вимогу ТЦК з’явитися за викликом можуть скасувати. Для цього потрібно або прибути до ТЦК та виконати вимоги повістки у повному обсязі, або окреме рішення суду щодо незадоволення вимог ТЦК.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *