Вчені розповіли про новий вірус: що відомо про хворобу NeoCoV

Виявлений в Африці коронавірус NeoCoV має схожі принципи проникнення в клітини з SARS-CoV-2, розповіли китайські вчені.

За даними дослідників, новий коронавірус потенційно може нести небезпеку для людини, йдеться в повідомленні на порталі bioRxiv.

У повідомленні підкреслюється, що NeoCoV був виявлений у кажанів в ПАР і поки циркулює в цій популяції. Однак вчені відзначають, що він володіє прихованим потенціалом мутувати і в результаті отримати здатність проникати не тільки в клітини тварин, але і людини.

Новий коронавірус NeoCoV: подробиці

Відзначається, що NeoCoV є близьким родичем коронавірусу MERS-CoV, збудника близькосхідного респіраторного синдрому, спалах якого був зафіксований в 2010-х роках.

«У цьому дослідженні ми несподівано виявили, що NeoCoV і його близький родич PDF-2180-CoV можуть ефективно використовувати деякі типи ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (АСЕ2, рецептор, через який деякі коронавіруси потрапляють в організм) кажана і, що менш сприятливо, ACE2 людини для проникнення [в організм]», — пишуть вчені.

Що відомо про небезпеку нового коронавірусу

Коронавірус SARS-CoV-2, що викликав пандемію COVID-19, також використовує АСЕ-2 для потрапляння в організм.

Китайські вчені відзначають, що їх дослідження описує перші випадки використання АСЕ2 «родичами» коронавірусу MERS-CoV. Це виявляє «потенційну загрозу біобезпеки», зазначають вони.

Вчені заявили, що за поведінкою вірусу необхідно ретельно спостерігати. При цьому вони підкреслили, що природа NeoCoV все ще не вивчена в достатній мірі.

Додамо, що більшість з учених, які повідомили про відкриття нового коронавірусу, працюють в університеті Уханя, міста, де наприкінці 2019 року були виявлені перші випадки зараження коронавірусом SARS-CoV-2.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *