Від шкарпеток до зубної пасти: чим мережа «Ашан» забезпечує окупантів під виглядом «гуманітарки»

Компанію викрили у втручанні у бойові дії, за що їй загрожують санкції

Шкарпетки, сигарети, запальнички, бритви та багато іншого — такий неповний список того, що магазини французької торгової мережі «Auchan» в Росії постачають все у вигляді гуманітарної допомоги. Причому це вони почали практично з початку вторгнення.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde та Bellingcat. Перші поставки такої «гуманітарки» розпочалися ще у березні 2022 року.

Гуманітарка для окупантів від «Ашан»

Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога» і складалося як з товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни. У деяких регіонах поставки прямо організовувалися разом із місцевими органами влади.

Так, 15 березня контролер управління «Ашан — Санкт-Петербург» Наталія Зельцер у службовому листуванні просила колег зібрати та передати в один із магазинів мережі в місті одяг, шкарпетки, станки для бритв, сигарети та засоби особистої гігієни. Все це треба було надсилати сотнями одиниць, що говорило про масові постачання, виходячи з потреб батальйону чи полку.

Тільки одна березнева поставка склала 2 млн рос руб. або близько 700 тисяч гривень, причому хоча формально вони були оплачені 10 фірмами, насправді за даними розслідувачів, «Ашан» віддав їх безкоштовно.

Так, The Insider зв’язався з керівниками цих десяти компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, наприклад, директор ТОВ «МТК» Сергій Пома та директор ТОВ «Енергія-3000» Галина Баранова визнали, що допомога надходила саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися .

Крім допомоги з Санкт-Петербурга, у низці інших регіонах також був помічений збір допомоги на території торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

Як підкреслили розслідувачі, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і привести до відходу компанії з російського ринку (який для «Ашана», що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, або близько €3,2 млрд на рік) .

Обіцяють піти вже більше року

Треба сказати, що торгова мережа «Ашан» з перших днів російського вторгнення поводилася досить двулично, з одного боку, засудила агресію і заявила про відмову від інвестицій у росії та постачання туди товарів, з іншого ж — робота мережі триває, а значить і нові товари там з’являються. Причому необхідність роботи в росії подавалася як допомога українським біженцям.

Як підрахував «Телеграф», за 2021 рік торгова мережа «Ашан» заплатила в скарбницю Росії мінімум 170 млн дол., цих коштів вистачить на виготовлення на вибір: 17 ракет Х101 або Х555, 26 ракет «Калібр» або 57 «Іскандерів».

В Україні не раз вимагали оголосити бойкот «Ашану» і спонукати державні органи зайнятися неналежною поведінкою компанії, яка намагається всидіти на двох стільцях.

Єдине, що з квітня зробив «Ашан» у плані виходу з російського ринку, так це закриття частини магазинів, йшлося про торгові точки мережі «Декатлон» — бренд спортивних товарів.

Але разом з тим, за даними російських ЗМІ, «Ашан» продовжує діяти фактично на користь окупантів, так на початку лютого мережа добровільно продовжила обмеження торгової націнки на ряд своїх товарів для російських покупців.

Подібна підтримка безсумнівно в інтересах росії, в якій на тлі зростання санкцій швидко падають доходи держбюджету і пересічних громадян, які раді пачці пельменів за вбитого сина.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *