В Україні відкрили перше смартукриття за 400 тисяч доларів: як воно виглядає та де знаходиться

У Києві відкрили смартукриття, яке зможе вмістити чимало людей. Подібне укриття з’явилося в Україні вперше. Його побудували за 5 місяців.

РБК-Україна (проект Styler) розповідає, як виглядає смартукриття та де воно знаходиться.

Під час написання матеріалу було використано джерела: сайт «Українські новини», Facebook-сторінка благодійного фонду «Свічадо».

Де знаходиться укриття

Унікальне укриття відкрили у Центральній бібліотеці КПІ імені І. Сікорського. Воно розташоване у підвальному приміщенні, де раніше було одне з книгосховищ бібліотеки. Площа багатофункціонального укриття — 600 квадратних метрів.

На зображенні може бути: освітлення

Немає опису світлини.

Як виглядає смартукриття (фото: facebook.com/SvichadoFund)

«Тут можна читати лекції, проводити конференції, презентації, хакатони або використовувати як коворкінг для навчання чи іспитів. Окрім загального оупен спейсу, в просторі є великі переговорки та кімнати для онлайн-зустрічей, читацькі зали, кафетерій, ігрова зона, душові кабіни та інклюзивні вбиральні», — розповіли у «Свічадо».

«Як укриття простір може вмістити близько 500 людей. Уся інфраструктура, зокрема вентиляційна система, розрахована на тривале перебування за часів небезпеки», — додали представники благодійного фонду.

В Україні відкрили перше смартукриття за 400 тисяч доларів: як воно виглядає та де знаходитьсяСмартукриття у Києві (фото: ukranews.com)

Скільки коштує таке укриття

Повідомляється, що ініціатором створення якого стала компанія CLUST. Перший smart shelter CLUST SPACE за підтримки МОН України та КМДА будували протягом 5 місяців, це коштувало 400 тисяч доларів. Вартість проекту зумовлюють тим, що «у подібного простору є багато архітектурних вимог».

«Зокрема — вентиляційна система, яку довелося повністю оновлювати, броньоване скло, акустичні панелі, автономне живлення, безбар’єрність тощо. Усе це стало можливо реалізувати завдяки підтримці партнерів», — йдеться у повідомленні.

В Україні відкрили перше смартукриття за 400 тисяч доларів: як воно виглядає та де знаходиться

В Україні відкрили перше смартукриття за 400 тисяч доларів: як воно виглядає та де знаходитьсяПерше в Україні «розумне» укриття (фото: ukranews.com)

Керівниця проекту Анастасія Войткевич зазначила, що ідею було реалізовано «виключно за кошти приватних інвесторів без залучення державного фінансування».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *