В Україні готують велике підвищення тарифів на комуналку: газ, електрика і тепло подорожчають в рази

В Україні вже невдовзі будуть нові тарифи на комуналку. Газ, електроенергія, тепло та гаряча вода подорожчають щонайменше вдвічі. При цьому вартість найбільш витратної комунальної послуги — опалення — може зрости майже втричі.

Такі перспективи чекають на українців вже найближчим часом, пише ubr.

Тарифи на комуналку в Україні зростатимуть. Причому не після війни, як планувалося раніше, а вже у найближчій перспективі. Зокрема, Нацкомісія вже ухвалила рішення про двоетапне підвищення тарифів на воду – у квітні та липні. Проте вода – це лише початок ланцюгової реакції підвищення тарифів. Причому нова вартість газу, електроенергії, тепла та гарячої води може вдарити українців набагато сильніше, ніж подорожчання води.

Тариф на електроенергію може зрости вчетверо

Наразі готують підвищення тарифів на електроенергію та газ для побутових споживачів, тобто для всього населення України. За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг (СПКУ) Олега Попенка, якщо тариф на електроенергію підтягуватимуть до європейського рівня, то він може зрости вчетверо.

Втім, поки що затвердженого сценарію підвищення тарифу на електроенергію немає. Влада розглядає різні варіанти, але в будь-якому разі вони будуть болючими для населення.

Невідома також конкретна дата підвищення тарифу на електроенергію. Але те, що це станеться найближчими місяцями – безперечно.

«Подорожчання електроенергії мало відбутися буквально з 1 квітня. Але з риторики зараз йдеться про кілька місяців», – каже перший заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Один із варіантів, що розглядаються, – підвищення тарифу на електроенергію вдвічі для тих, хто споживає невеликі обсяги електрики, і до ринкового рівня (тобто, приблизно вчетверо) для тих, хто споживає її більше.

В Україні готують велике підвищення тарифів на комуналку: газ, електрика і тепло подорожчають в рази

Вартість опалення може зрости майже втричі

Вартість газу для населення поки що не чіпатимуть, її захищає мораторій на підвищення, каже нардеп. Проте, ціни на газ підвищать для підприємств теплової комунальної енергетики. Отже, для населення зросте вартість найвитратнішої комунальної послуги – опалення. Крім того, зросте і тариф на гарячу воду, яку також постачають населенню підприємства ТКЕ.

«Тариф може зрости у 2,5 рази – до 235 грн за куб.м на гарячу воду. Газ буде коштувати до 16 грн», – каже Кучеренко.

Тарифи на гарячу воду найімовірніше підвищать влітку, коли не буде опалення, і населення не так відчує ціновий удар. Однак лавина нових цін обрушиться на українців з усією своєю міццю з початком нового опалювального сезону. Нові платіжки за тепло поставлять на межу виживання не одну сім’ю.

«На теплопостачання може зрости в 2,5 рази. Наразі опалення квадратного метра за нормативом коштує 35 грн — може зрости до 90 грн за кв м», — вважає Кучеренко.

У цій ситуації пом’якшити удар для громадян могли б житлові субсидії. Однак на всіх субсидій у держави не вистачить. За приблизними підрахунками, сьогодні лише чверть населення України могла би витримати ринкову ціну на комунальні послуги. Решта 75% платити за такими цінами не зможуть. А підтримувати три чверті населення субсидіями – абсурдна ідея. Інакше тоді субсидії «з’їдять» весь позитивний ефект від підвищення тарифів.

Чи відключатимуть комунальні послуги за борги?

Поки що, до завершення воєнного стану, цього робити не можуть. Боржників захищає урядова постанова № 206. Однак одразу після війни може початися низка відключень.

«Якщо після перемоги ви матимете великі борги, ви будете першим у черзі на відключення», — попереджає топ-менеджер компанії Yasno Сергій Коваленко.

Втім, уже й зараз, незважаючи на заборону, багато обленерго та облгазів стали відключати споживачам газ та електрику за несплату. Однак це незаконно, кажуть юристи. Відключити споживачеві ту чи іншу комунальну послугу можуть лише в тому разі, якщо є відповідне рішення суду.

Нагадаємо, згідно з одним із варіантів, що розглядаються, тариф на електроенергію можуть «відв’язати» від обсягу споживання. Тобто, платитимуть за однаковими розцінками і ті, хто споживає мало, і ті, хто за місяць споживає по 500 кіловат і більше.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *