В Україні запрацювали нові правила для операцій із платіжними картками

Нацбанк серед іншого посилив вимоги до банків-еквайрів у сфері контролю за легалізацією доходів. Нові правила покликані захистити власників платіжних карток.

З 10 лютого операції з платіжними картками, що проводяться через POS-термінали або платіжних системах, будуть проходити за новими правилами. Про це стало відомо з ухвали правління Національного банку.

Ця постанова покликана захистити права власників платіжних карток при користуванні POS-терміналами або платіжними системами.

Регулятор посилив вимоги щодо контролю банками-еквайрами виконання торговцями правил платіжних систем та вимог законодавства, а також здійснення фінансового відстеження продавців.

Тепер банк повинен буде попередити власника картки перед платіжною операцією про порядок та умови її вчинення, що проходить у кілька етапів. Також банк інформуватиме про можливі додаткові витрати. Як саме це відбуватиметься, поки що не повідомляється.

Крім того, Нацбанк посилив вимоги до банків-еквайрів у сфері контролю за легалізацією доходів.

Рішення НБУ передбачає, що внутрішньобанківські правила повинні мати чіткий опис процесу моніторингу переказів, здійснених на користь торговця (незалежно від наявності договору з торговцем).

Тепер продавець зобов’язаний надавати банку-еквайру:
✔️ інформацію для виконання вимог законодавства України, що регулює відносини у сфері запобігання відмиванню доходів;
✔️ дані про зміну видів діяльності.

Документ також має прописувати терміни та порядок надання такої інформації, визначати відповідальність торговця у разі її недостовірності. У свою чергу еквайру надається право відмовитися від ділових відносин з торговцем або небанківською фінустановою, якщо ті не дотримуються умов договору.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *