В Україні з’являться 26 тисяч нових робочих місць, — міністр економіки Юлія Свириденко

Мільйони українців стали безробітними через повномасштабну війну. Внаслідок агресії знищено багато компаній, зокрема великих промислових об’єктів. Частина підприємств закрилася чи скоротила співробітників. Стало відомо, що в Україні незабаром з’явиться 26 тисяч нових робочих місць.

Станом на вересень середня зарплата українців впала на 4,8% — на 668 грн порівняно із довоєнними показниками. У кризових умовах багато громадян працюють не на повну ставку і змушені погоджуватися на нижчу оплату праці. Конкуренція на відкриті вакансії в рази перевищує ту, що була до 24 лютого.

Міністр економіки Юлія Свириденко повідомила, що у країні планують створити 26 тисяч додаткових робочих місць. Це відбудеться протягом п’яти років за рахунок збільшення продажів продукції з високою доданою вартістю. Йдеться про експорт не сировини, а вже готового товару.

Чиновниця наголосила, що в умовах обмеженості логістичних ресурсів потрібно нарощувати несировинний експорт. Справа в тому, що перероблену продукцію можна реалізувати вдвічі-втричі дорожче, ніж сировину. При цьому, за допомогою такого експорту можна буде створити багато вакансій для українців.

Зазначено, що обсяги експорту мають намір збільшити на 100 млрд грн. Буде створено 26 тисяч робочих місць.В Україні з'являться 26 тисяч нових робочих місць, -  міністр економіки Юлія Свириденко

Нагадаємо, зараз Мінекономіки оцінює кількість безробітних у 2,6 млн осіб. До цієї кількості не входять українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях чи за кордоном. Професор Київської школи економіки Ганна Вахітова вважає, що без роботи залишилося близько 3,2-3,8 млн осіб. Експерт врахувала біженців та українців на захоплених рашистами територіях.

За даними профільного порталу Work.ua, в Україні у листопаді зареєстрували вдвічі менше вакансій, ніж за аналогічний період минулого року. А в перші місяці війни кількість вакансій ледь сягала 10% довоєнного рівня.

З початку 2022 року обсяги банківських депозитів лише зростали. Проте суми на валютних рахунках зменшувалися – вкладники знімали долари з рахунків без пролонгації договорів.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *