В Україні з 4 травня скасовують статус «обмежено придатний»: що це означає і в який термін треба пройти ВЛК

У суботу, 4 травня, набере чинності закон про забезпечення прав військових на соціальний захист, який був підписаний президентом 2 квітня. Він, зокрема, передбачає скасування статусу «обмежено придатний» та зобов’язує пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК).

Медкомісія виноситиме лише два висновки: придатний або непридатний до служби. Детальніше про новий закон та строки для проходження повторної ВЛК читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Що відомо про закон 3621-IX

Ухвалений закон №3621-IX має на меті вдосконалення механізмів забезпечення прав військових, зокрема, на інформацію, медзабезпечення, відпустки, визначення втрати працездатності, правове врегулювання інших питань.

Він набуває чинності 4 травня 2024 року. Відповідно до нового закону, в Україні більше не буде статусу «обмежено придатний».

ВЛК видаватиме лише два висновки: придатний або непридатний, причому перших розділятимуть на категорії залежно від ступеня функціональності, розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова.

Категорії придатності будуть такими:

– повністю придатні;

– придатні до служби у військовому виші, в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в Десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення, плавскладі тощо;

– придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);

– придатні для виконання специфічних завдань.

Коли «обмежено придатним» потрібно пройти повторну ВЛК

Чоловіки, які раніше отримали статус «обмежено придатних», повинні пройти повторну ВЛК протягом дев’яти місяців після набуття чинності законом №3621-IX.

Цей закон набуде чинності 4 травня 2024 року, аотже пройти повторний переогляд таким чоловікам необхідно до 4 лютого 2025 року, вказали в Міноборони.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *