В Україні фіксують щомісячне зниження зарплат: на скільки впали доходи громадян під час війни

В Україні неприємним «побічним ефектом» війни стало щомісячне зниження зарплат. Так, за 5 місяців воєнного стану зарплати в країні вже скоротилися в середньому на 30-40%. Причому стали нижчими заробітки не лише працівників низової ланки, але й топ-менеджерів.

Про те, як просіли зарплати українців, та які тенденції панують у сфері оплати праці, розповів focus.

З початку війни найбільше просіли заробітки у сфері туризму, рітейлі, у сфері громадського харчування та готельній, а також на ринку медіа-послуг, йдеться у матеріалі. Причому тенденція до зниження зарплат спостерігається щомісячно, кажуть експерти.

Так, у липні порівняно з червнем найбільше скоротилися зарплати у добувній промисловості. Їхні заробітки стали меншими порівняно з червневими на 37,5%. За підсумками липня працівники цієї галузі у середньому отримали 15,8 тис. гривень.

У липні також втратили п’яту частину своєї зарплати менеджери з персоналу. Тепер їхній середній заробіток становить 22,8 тис. гривень. Скоротилися й зарплати робітника. Їм у липні заплатили в середньому по 12,8 тис. гривень, що на 6,5% нижче за червневі зарплати.В Україні фіксують щомісячне зниження зарплат: на скільки впали доходи громадян під час війни А загалом у липні скорочення зарплат найбільше торкнулося таких сфер:

  • будівництва і нерухомості – до 22,8 тис. грн (мінус 12%);
  • виробництва та сільського господарства – до 17,1 тис. грн (мінус 10,9%);
  • охорони – до 9,7 тис. грн. (мінус 11%);
  • банків – до 17,5 тис. грн (мінус 6,9%).

«Хвиля скорочення зарплат докотилася і до високооплачуваних співробітників та керівників. Зарплати просіли у кілька разів у тих фахівців, які до війни були переоцінені незалежно від професійної сфери», — розповіла старший консультант міжнародної консалтингової компанії Hudson Галина Морозова.

При цьому аналітики відзначають ще одну характерну деталь: у багатьох компаніях власники взагалі відмовилися від найнятих керівників, взявши на себе їхні обов’язки. Тому зараз багато ТОПів опинилися без роботи. І якщо раніше топ-менеджери та провідні спеціалісти фірм розглядали пропозиції із зарплати лише від 100 тисяч гривень і вище, то зараз вони погоджуються і на 40 тисяч на місяць.

При цьому аналітики зазначають, що зарплати нині залежать не так від фаху працівника, як від підприємства, на якому він працює. Якщо підприємство на сьогодні завантажене роботою і має міцні позиції на ринку збуту, воно намагається утримати хороших працівників, а тому на деяких підприємствах персоналу навіть підвищують зарплати, незважаючи на війну.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *