В Інтернет-асоціації закликали владу скасувати механізм автоблокування сайтів

Інтернет асоціація України опублікувало звернення до уряду, в якому просять скасувати механізм автоблокування до інтернет-ресурсів. Відповідний лист опублікований на офіційному сайті організації.

У заяві йдеться про те, що Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій розпорядився встановити централізований механізм автоматичного блокування інтернет-ресурсів, який декларується як система фільтрації фішингових доменів. На думку членів асоціації, це може призвести до нашої держави серйозними наслідками.

— Система може бути легко використана для блокування доступу до будь-яких інтернет-ресурсів. Фактично створюється централізований механізм автоматичного блокування довільного переліку інтернет-ресурсів усіма українськими провайдерами. Важко переоцінити негативні наслідки для України у разі отримання ворогом доступу до цього механізму, — йдеться у повідомленні.

Члени асоціації попередили, що на підставі протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза — так званий «троянський кінь». Єдиним виходом бачать фахівці – скасування розпорядження центру чи зупинення його виконання до професійної оцінки можливих загроз.

– Вона має здійснитися за участю професійних представників сфери електронних комунікацій, а також опрацювання альтернативних шляхів протидії фішингу з прийнятним рівнем ризику, – зазначено у заяві.

Напередодні у Держспецзв’язку заявили, що Росія здійснила кібератаку на низку сайтів українських державних та місцевих органів влади. У результаті було змінено зміст кількох сторінок цих ресурсах. Тоді фахівцям вдалося поновити роботу більшості інформаційних ресурсів, вони працюють у штатному режимі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *