День Андрія Первозванного: що суворо не можна робити, які традиції

День Андрія Первозванного святкують в Україні 30 листопада за новим церковним календарем. Це велике християнське свято, на якому вшановують пам’ять одного з дванадцяти апостолів та першого благовісника Євангеліє на українських землях у І столітті.

Про те, що можна і категорично не можна робити на день Андрія, кого привітати з іменинами, читайте у матеріалі РБК-Україна (проект Styler).

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: сайт ПЦУ, Місячний календар.

У чому суть свята

Андрій народився у Віфсаїді у Сирії та був простим рибалкою. Одного разу разом із братом Петром на Галілейському озері він зустрів Ісуса Христа, і перший відгукнувся на заклик Спасителя, ставши його вірним учнем. Саме тому його і назвали Первозваним.

Апостол Андрій після розп’яття та воскресіння Христа разом з іншими учнями вирушив проповідувати Віру у далекі краї і як місіонер прибув до Скіфії. Так, Андрій Первозванний вважається небесним патроном України. У «Повісті минулих літ» розповідається, що саме йому належить пророцтво про виникнення великого міста з безліччю церков на київських пагорбах.

Наші пращури вірили в заступництво від Андрія Первозванного. Святого вважають покровителем моряків та мандрівників, до нього за порадою зверталися незаміжні дівчата.

Найбільше повір’я пов’язане з ворожінням уночі напередодні свята, коли дівчата могли дізнатися ім’я нареченого і коли йти під вінець, свою долю та майбутнє.

З Днем ангела Андрія: найкрасивіші привітання з іменинами ...

У День Андрія дівчата пекли круглу обрядову випічку із пшеничного борошна — «калиту». Ці ласощі за формою нагадують сучасний бублик, тільки корж був ширшим, а отвір — меншим. Випічку змащували медом і підвішували до сволока посередині хати, де збиралися на вечорниці. На цих гуляннях хлопці мали, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок калити. Тим, кому це вдавалося, доля обіцяла щасливе весілля.

Головні прикмети у День Андрія

  • Якщо сьогодні йде сніг і не тане, значить кучугури протримаються ще 110 днів;
  • Якщо на Андрія в печі ввечері вугілля червоного кольору, то незабаром чекай холоднечу, а якщо білого — значить чекай відлигу;
  • За поведінкою води вгадували погоду на майбутнє: якщо вона спокійна і тиха, значить зима буде не люта, а якщо галаслива — то незабаром будуть сильні морози та бурі з хуртовиною;
  • Якщо в день Андрія сонячно, але холодно, то наступного року чекали хороший урожай.

Що сьогодні категорично не можна робити

Сьогодні забороняється вся робота, пов’язана з руками, тобто прясти, шити, ткати, бо можна спричинити лихо.

У православних продовжується Різдвяний піст, не можна вживати молочні, м’ясні продукти та яйця.

Сьогодні святкують іменини Андрій, Люція.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *