Життя без світла. 5 професійних порад, як вистояти цієї зими

Постійні відключення світла, перебування в темряві протягом тривалого часу, руйнування планів можуть призвести до пригніченого стану і депресивних настроїв. Але запобігти цьому цілком можливо.

Професійні поради щодо виживання під час блекауту дала психолог Альона Щербань.

Порада 1: Не бійтеся скасування планів

Неможливість зателефонувати чи написати повідомлення, приготувати сніданок, вмитися, прийняти душ, переглянути новини — звичайно ж, руйнує чи суттєво змінює наші плани.

Повне чи часткове скасування довгострокових чи короткострокових планів у психології має назву — фрустрація.

Вона, у свою чергу, обов’язково веде до реакції психіки у відповідь. Навіть якщо у вас фрустрація призводить до неконтрольованого гніву, обурення та інших неприємних симптомів — це норма і це не повинно вас лякати.

Порада 2: Бурхлива реакція на ситуацію вашої психіки — це нормально

Важливо розуміти, що реакція психіки на відключення світла у всіх дуже індивідуальна. Можливо, багатьом захочеться знизити свою фізичну активність, багато спати, мінімізувати спілкування, хтось навпаки — захоче спілкування чи інтиму, когось потягне на об’їдання. Не треба плутати це з депресією, такі реакції — відповідь організму на стрес. А депресія — це щось інше. Це повне закриття від світу, усвідомлене відключення від контакту із собою та навколишнім світом.

Війна — це вже фрустрація та життя в умовах тотальної небезпеки. А при цьому якщо ще й відключають надовго світло та позбавляють людину базових потреб — потрібно бути готовим до виникнення різноманітних реакцій психіки людини. Якою буде реакція — залежить від дитячих травм кожної окремо взятої особи. Професійний психолог бачить дані «несправності» і розуміє, як саме можна допомогти людині.

Порада 3: Стежте за своїми думками

Такі екстремальні умови, як тривалі відключення світла під час війни, можуть призвести і до негативних змін. Важливо відстежувати свої думки та відчуття. Якщо ви прокинулися вранці, а в квартирі немає світла і вас при цьому відвідують похмурі думки про те, що жити зовсім не хочеться або нічого не вийде і будь-яке починання приречене на провал — це дуже небезпечний синдром.

Такі думки психологи трактують як відсутність підтримки зовні і людині нема на що спиратися всередині. Як результат – з’являються думки про те, що не хочеться жити, чи є бажання залишитися уві сні. А бажання залишитися уві сні, якомога довше спати – це захисний механізм психіки, спрямований на те, щоб простіше пережити життєві складності. Якщо ж у вас з’явилися думки про те, що не хочеться жити, обов’язково зверніться до психолога.

Життя без світла. 5 професійних порад, як вистояти цієї зими

Фото: Альона Щербань (instagram.com/miss.psychology.alenashcherban)

Порада 4: Пам’ятайте, що найнебезпечніша — соціальна ізоляція

Дуже важливим моментом залишається неможливість спілкуватися з близькими — неможливість зателефонувати чи навіть написати повідомлення, адже за відсутності світла часто немає мобільного зв’язку та інтернету. Подібна соціальна фрустрація набагато глобальніша і важча за побутову — вона призводить до того, що особистість залишається у вакуумі, наодинці з ситуацією, що склалася, замкненою в чотирьох стінах.

Тривалі відключення світла та мобільного зв’язку — величезне випробування для нашої психіки. В наявності ще більша соціальна ізоляція, тижні під час пандемії. Крім того, якщо за часів ковіда більшість з нас могли працювати віддалено, то при відключенні світла — така можливість зникла. Таким чином багато хто залишився ще й без можливості працювати та заробляти.

Порада 5: Танцюйте у темряві

Яким чином полегшити собі наслідки стресу, пов’язаного з тимчасовим відключенням світла і зв’язку? Намагайтеся не замикатися та не панікувати. Відключення світла чудова можливість — якісно провести час із чоловіком, пограти чи почитати з дитиною.

Важливо продовжувати рухатися, отримувати позитивні емоції, хоч би як це було складно в даній ситуації. Відмінним способом розрядки та виходу енергії є танці. Ви можете завчасно зберегти в телефоні уроки від вчителя або тренера, що сподобався, і під час відключення світла — розучувати нові па. Спочатку це буде зробити складно — негативні емоції можуть брати гору, але варто зробити невелике зусилля і вас захопить цей процес.

Чудовим способом зайняти себе під час відключення світла є медитації, дихальні практики, тривалі прогулянки та домашні заняття спортом. Прийом «вільні ноги» чудово підійде всім!

Виходьте з дому та йдіть без будь-якої мети та маршруту протягом 30 хвилин. Техніка допомагає очистити голову від настирливих думок, повернути оптимізм та тверезість свідомості.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *