Загрози залишаються: США закликали інші країни НАТО збільшити оборонні внески до 2% ВВП

В адміністрації американського президента Джо Байдена закликали держави, які входять до НАТО, збільшити свої витрати на оборону. Внески на потреби оборони країни-члена блоку мають бути не менше ніж 2% від її ВВП.

Про це сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр на брифінгу в середу, 13 березня, передає Укрінформ. Вона зазначила, що Штати сподіваються, що кількість країн Північноатлантичного альянсу, які збільшать кошти на оборону, збільшиться до саміту НАТО.

Захід відбудеться в американській столиці з 9 до 11 липня 2024 року.

«Ми дуже сподіваємось, що побачимо більше (країн. – Ред.) до саміту», – зазначила представниця Білого дому.

Жан-П’єр підкреслила, що загрози у сфері безпеки залишаються на тлі агресії російського диктатора Володимира Путіна проти України, що триває.

Напередодні експерти на слуханнях у Конгресі США закликали інвестувати у безпеку держави. Вони вважають, що Штати потребують суттєвих інвестицій у сферу оборони на тлі сучасних викликів у сфері кібертехнологій, у морській, повітряній та космічній сферах. Також є значні загрози з боку Китаю та Росії.

Раніше в Канаді сказали, що Оттава «має і буде» збільшувати витрати на свою армію. Основним чинником того, що необхідно збільшувати витрати на військові потреби країни, стала війна в Україні.

Також канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що німецький уряд збільшить військові витрати та виконає своє зобов’язання витрачати 2% ВВП на оборону. За його словами, оборонна промисловість ФРН та Європи має перейти на масове виробництво зброї.

Як повідомляв OBOZ.UA, у бюджеті РФ на 2024 рік передбачено, що на «національну оборону» агресор наступного року витратить 10,775 трильйона рублів. Ця цифра на 70% більша, ніж у 2023-му, у 2,3 рази більше, ніж у 2022-му.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *