З Днем Державного Прапора України

Напередодні Дня Незалежності, 23 серпня, українці щороку відзначають День Державного Прапора України. Це свято вшанування одного з офіційних державних символів. Історію виникнення свята, а також про значення кольорів національного знамена читайте в нашому матеріалі.

День Прапора України: значення кольорів на символі та історія свята

 

Історія Дня Державного Прапора України

Спочатку День Державного Прапора святкували тільки в столиці. Кияни відзначали його 24 липня, адже саме цього дня 1990 року синьо-жовтий стяг уперше замайорів над Київською міською адміністрацією. Загальнодержавним він став у 2004 році, коли Президент Леонід Кучма підписав указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України», згідно з яким це свято тепер відзначають щороку 23 серпня. У 2009 році Президент Віктор Ющенко вніс зміни в цей указ,  офіційно заснувавши церемонію підняття державного прапора по всій країні під час державних свят і заходів.

Уперше синьо-жовтий прапор у його сучасному вигляді було публічно зафіксовано 25 червня 1848 року, коли українці Королівства Галичини і Володимерії підняли його над Львівською ратушею як національний. Однак поєднання цих кольорів у геральдиці простежується на українських землях ще з княжих часів. Зокрема на гербі Руського королівства (Галицько-Волинського князівства) ХІІ—XIV століть, гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і нового часу. Пізніше синьо-жовтими були багато корогов Війська Запорізького та козацьких полків. Статусу державного цей біколор набув у 1917 році, коли став прапором УНР, у 1938—1939 роках — прапором Карпатської України, у 1941 — прапором Української Держави. У радянські часи за його використання карали позбавленням волі. Та незважаючи на це він став символом боротьби за незалежність України, і саме синьо-жовте знамено внесли під купол будівлі парламенту напередодні її проголошення — 23 серпня. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора України.

Значення кольорів прапора України

Згідно з Конституцією, український прапор — це прямокутне полотно з двох горизонтальних смуг однакового розміру синього і жовтого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3.

 

Згідно з поширеним тлумаченням синій колір символізує ясне небо, а жовтий — стиглі пшеничні поля. Саме це пояснення сприяло популяризації прапора у Придніпров’ї на початку XX століття. Однак існують також  інші трактування колірної гами українського прапора.

День Прапора України: значення кольорів на символі та історія свята

 З релігійного погляду синій колір — божа сила, а жовтий — це віра. Є ще й сакральна версія тлумачення колірної гами, відповідно до якої жовтий — це сонячне, вогненне, творчо-активне божественне начало (вогонь), а синій — щось консервативне, пасивне, що потребує активізації (вода). Прихильники такого трактування вважають, що смуги на прапорі треба поміняти місцями, щоб сонячне начало домінувало над пасивним, — буцімто завдяки цьому Україна незабаром зможе досягти процвітання.

Однак найбільш поширеним є все ж перший варіант трактування.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *