З телевізором і можливістю дзвонити рідним: в яких умовах утримують полонених росіян в Україні

Російських військовополонених утримують у таборі на заході України в належних умовах. Вони мають спальні місця, регулярно дивляться телевізор і навіть спілкуються з рідними.

Про це йдеться в сюжеті ТСН. Журналісти зазначили, що окупанти також працюють, як того вимагає Женевська конвенція – виготовляють паперові пакети та садові меблі.

Більшість із полонених у спілкуванні з журналістами повторюють завчений текст – мовляв, повоювати не встигли. Але загалом на розмови мало хто них погоджується. Мають право на відмову також згідно з конвенцією. Водночас ті, хто таки йде на інтерв’ю, розповідають, що пішли вбивати українців через гроші та заради того, щоб вийти з в’язниці.

«Президент попросив, я – пішов. Не за гроші, за країну», – наголосив 23-річний росіянин, додавши, що знову б хотів на фронт.

Журналісти зазначили, що у таборі військовополонених побував британський морський піхотинець Ейден Аслін. Він пів року провів у російському полоні, де утримувався у тісній камері, зазнавав знущань та був засуджений до смертної кари.

З телевізором і можливістю дзвонити рідним: в яких умовах утримують полонених окупантів в Україні

Він побачив, що окупанти мають необхідний медичний догляд – є обладнання і фахівці, поранені звільнені від роботи. І всі мають триразове харчування. Тоді як Ейден у полоні схуд на 30 кг.

Керівник департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки Сергій Мовчан пояснив, що наша держава має сильну підтримку з боку країн-партнерів, зокрема і завдяки дотриманню Женевських конвенцій.

«Якби ми поводилися так, як поводиться РФ, то, можливо, рівень цієї підтримки був би зовсім іншим», – зазначив він.

Зазначимо, що останній обмін військовополоненими відбувся 3 місяці тому. Росія заморозила повернення – щоб збурювати українське суспільство, переконані правозахисники.

Водночас російських полонених в Україні більшає, тому для них готують нові табори.

Нагадаємо, раніше в Управлінні стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ повідомили, що загалом за час повномасштабної агресії Росії проти України відбулося 48 обмінів полоненими. Додому вдалося повернути 2598 українців.

Офіційно встановлено, що росіяни захопили у полон 4337 громадян нашої держави, 763 людини з них – цивільні, насправді кількість бранців може бути значно більшою.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *