З українських магазинів можуть зникнути найпопулярніші продукти харчування: молоко, яйця, хліб та олія

В Україні можуть зникнути з прилавків продукти, які є основою щоденного раціону українців. Йдеться про борошно, яйця, молоко, гречку, макарони, цукор, курятину, вершкове масло та соняшникову олію. Асоціація рітейлерів (роздрібних торговців) України заявила, що в Україні можливе тимчасове припинення торгівлі продуктами із цього списку.

З українських магазинів можуть зникнути найпопулярніші продукти харчування: молоко, яйця, хліб та олія - today.ua
 

Таким чином, торгові мережі відреагували на рішення Кабміну від 12 січня щодо обмеження роздрібної націнки на основні види продуктів на період дії карантину. Відповідно до цього рішення, роздрібна торгова націнка на гречку, макарони, цукор, борошно, яйця, молоко, курятину, соняшникову олію та вершкове масло має бути не вищою за 10%.

Асоціація рітейлерів України повідомила, що запровадження цієї максимальної роздрібної націнки може призвести до тимчасового припинення торгівлі продуктами цих видів. В АРУ поділяють занепокоєння влади щодо безперервного зростання цін на продовольство. Однак, як зауважили в Асоціації, вартість продуктів підвищується не через роздрібні націнки, а через зростання собівартості продукції. А вона, у свою чергу, зростає через підвищення ціни на енергоносії, сировину та інші складові.З українських магазинів можуть зникнути найпопулярніші продукти харчування: молоко, яйця, хліб та оліяВ АРУ стверджують, що введення обмежень на вартість продуктів потребує підготовчого періоду. Мовляв, рітейлерам потрібен час для того, щоб адаптувати внутрішні процеси до умов ціноутворення, що змінилися.

В Асоціації також нагадують, що це рішення Кабміну попередньо не обговорювалося з представниками торгових мереж, а також не узгоджувалося ні з ким, що вони розцінюють як недопрацювання влади.

Спонтанність – не найкращий варіант для таких рішень. Це вже показало запровадження обмежень на торгові націнки для хліба і соняшникової олії, які набули чинності з 31 грудня 2021 року. Проте тепер, 12 січня, лінійку продуктів, на які запроваджуються максимальні торгові надбавки, розширили до 9 видів.

«Розширення цього переліку товарів ще на дев’ять видів продуктів харчування, що може становити до кількох сотень позицій таких товарів у магазині, може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та чіткого розуміння порядку їхнього ціноутворення», — йдеться у повідомленні АРУ, яке більше скидається на ультиматум владі.

Чи дійсно рітейлери приведуть свою загрозу в дію і тимчасово припинять продаж цих видів продуктів, поки що невідомо. Однак, якщо вони це зроблять, це буде потужним ударом по рейтингу правлячої політсили.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *