Кабмін ухвалив рішення щодо мов нацменшин: як це наближає Україну до вступу в ЄС

Український уряд затвердив методологію використання мов національних меншин у тих населених пунктах, де вони традиційно мешкають. Нагадаємо, що це необхідно для вступу нашої країни до Євросоюзу.

Документ розробили як частину реформи щодо захисту прав нацменшин в Україні. Як зазначили в Кабміні, рішення ухвалено «на шляху до початку переговорів щодо членства у ЄС».

«Затвердження методології, розробленої після раунду консультацій, зокрема, з колегами з Ради Європи, Єврокомісії та представниками громадських організацій національних спільнот України, є ще одним кроком для належного забезпечення прав нацменшин України», – заявила міністерка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

Методологія встановлює єдині умови та порядок використання мов нацменшин у тих населених пунктах, де вони традиційно проживають, або в яких становлять понад 15% загальної чисельності населення.

Документ визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради. Це стосується надання топографічної інформації, медичної допомоги, обслуговування у магазинах і  таке інше.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *