Лікарня у Броварах більше не лікуватиме хворих з інфарктом

Броварських пацієнтів з інфарктом відтепер доправлятимуть на лікування у київські медзаклади третинного рівня: Інститут ім. Амосова та Інститут серця МОЗ, повідомляє газета “Громадський ревізор”.

Третинний рівень меддопомоги – це діагностичні та лікувальні заклади, які надають вузькоспеціалізовані послуги, що недоступні у первинній та вторинній ланках. Лікування в таких закладах проводиться за направленням лікарів вторинного рівня.

Для порятунку хворому з серцево-судинним нападом слід надати меддопомогу в перші 5-6 годин. Обидва заклади знаходяться на Лівому березі Києва, отже пацієнту боятися нічого.

Проблема в тому, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) відмовила Броварській лікарні у продовженні договору, що передбачає безоплатне лікування пацієнтів з інфарктом по причині того, що в медзакладі немає умов для надання кваліфікованої допомоги.

При укладанні договорів НСЗУ вимагає, аби у медзакладі були відповідна апаратура та спеціалісти.

НСЗУ ВИМАГАЄ, АБИ У МЕДЗАКЛАДІ

БУЛИ ВІДПОВІДНА АПАРАТУРА ТА СПЕЦІАЛІСТИ

До пакету послуг з лікування, який пацієнт отримує безоплатно в стаціонарному закладі, включено: діагностику (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження), стентування (за потреби), цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медичну реабілітацію в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, витратні матеріали та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти), а також харчування у стаціонарних умовах.

У попередні роки така Програма медичних гарантій по лікуванню хворих з інфарктами діяла і в Броварській БКЛ. 20 травня цього року директор закладу Валентин Багнюк дізнався, що НСЗУ змінила умови договору та тепер вимагає наявність ангіографа, якого міська лікарня не має.

Ангіографія – це метод рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен). Вартість такого апарата стартує від 19 мільйонів гривень.

«За два останніх місяці ми пролікували 86 пацієнтів. Один інфарктний хворий потребує до ста тисяч гривень з лікарняних коштів.

ОДИН ІНФАРКТНИЙ ХВОРИЙ

ПОТРЕБУЄ ДО СТА ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

З ЛІКАРНЯНИХ КОШТІВ

Зазвичай НСЗУ відшкодовувала 60-70% витрат на одну людину. У четвер ми дізналися, що нас позбавили права допомагати хворому з інфарктом. Кошти за вже вилікуваних городян нам також не повернули. Це означає, що лікарня зазнала збитків, а лікарі не отримали своїх зароблених грошей», – пояснив Багнюк.

Як вирішиться лікувальне питання та чи планують в ББКЛ закуповувати необхідне обладнання, наразі невідомо. Тож поки броварчани проходитимуть лікування у столиці.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *