«Мабуть, ми були надто оптимістичними»: заступник генсека НАТО прокоментував контрнаступ України

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що війна, розпочата Росією в Україні, навряд чи закінчиться і 2025 року. На його думку, жодна зі сторін не має військової здатності здобути перемогу.

Про це він сказав в ефірі каналу Digi24 у п’ятницю, 12 січня. Чиновник зазначив, що союзники, можливо, були «надто сповнені ентузіазму та оптимізму» на початку контрнаступу Збройних сил України навесні 2023 року.

«Так само як хтось на початку війни, думав, що за два тижні росіяни займуть Київ, ми сказали: «Ні, Україна має можливості протистояти», так само, можливо, і в нас було надто багато ентузіазму, оптимізму на початку українського наступу весною», – додав заступник генсека Альянсу.

Водночас він закликав не вдаватися до перебільшеного песимізму, «бо Україна має достатньо ресурсів, щоб підтримувати цю війну і бути успішною».

«Мій заклик – готуватися до довгої війни, що вона триватиме. Це (завершення війни. – Ред.) не відбудеться 2024 року і, ймовірно, не 2025 року. Ми не бачимо військового потенціалу, який дав би змогу здобути вирішальну перемогу однієї зі сторін. Ми чекаємо на затяжну війну з невеликими наступами, контрнаступами, із завоюванням і втратою території», – вважає Джоане.

"Мабуть, ми були надто оптимістичними": заступник генсека НАТО прокоментував контрнаступ України

Як повідомляв OBOZ.UA, генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що союзники по НАТО на зустрічі з Україною знову запевнили, що продовжать надавати країні «велику військову, економічну та гуманітарну допомогу» на тлі майже дворічного вторгнення Росії. Зокрема, члени блоку планують надати Україні 2024 року додаткові можливості на мільярди євро.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *