Наслідки локдаунів: ресторатори заявляють про небувалу нестачу кадрів у галузі

Після пом’якшення карантину в Україні ресторатори зіткнулися з небувалою нестачею кадрів у галузі. Тому що люди пішли працювати в інші сфери або виїхали в інші країни. Про це в коментарі УНН розповів президент Української ресторанної асоціації Сергій Трахачев.

Цитата:

«Зараз чергове послаблення — це, звичайно, дуже добре, уся індустрія сподівається на літній сезон, але ми вже бачимо проблеми, пов’язані з діями держави протягом уже півтора року. Ми бачимо, що дуже багато об’єктів продається, розпродається», — сказав Трахачев.

За його словами, такої кількості об’єктів громадського харчування, що закрилися, не було ніколи, у жодну економічну кризу. Трахачев зазначив, що дії уряду дуже сильно вдарили по малому підприємництву в Україні.

«Друге — це те, що ми, коли зняли карантинні обмеження, побачили величезні проблеми з людьми. Тобто, ресторани, бари, кафе, кав’ярні, які знову відкрилися, не можуть знайти персонал. Оскільки люди ще більше поїхали в Польщу та інші країни, пішли в інші галузі. Тобто, на сьогоднішній день ми можемо констатувати небувалий брак кадрів у ресторанній галузі», — розповів Трахачев.

Деталі

Також Трахачев розповів про менші, але не менш болючі проблеми.

«В орендодавця немає впевненості в тому, що має сенс здавати в оренду приміщення саме під ресторанний бізнес, оскільки його постійно закривають. Також запас міцності і можливості розвитку у самих підприємців теж став менше. Якщо півтора роки тому ми розвивалися дуже активно, у нас з’являлися класні концепції, які могли претендувати на впізнаваність не тільки в Україні, але і в Європі та в світі, то на сьогоднішній день темп спав. Ми сподіваємося, що надолужимо це, але поки ми в стані обережного відродження», — сказав Трахачев.

Експерт припускає, що це ще не кінець, і восени знову чекають чергові закриття — без попереджень і компенсації.

«Коли я говорив про те, що є проблема з персоналом, потрібно сказати, що вона є в усьому світі — і в Європі, США. Але коли держава в інших країнах закриває на карантин, то персонал отримує зарплату від держави. У нас нікому ніяких компенсацій не було», — розповів Трахачев.

Він підкреслив, що одноразова державна допомога у 8 тисяч гривень не може компенсувати збитки від тих локдаунів, які були.

Доповнення

В Україні уряд пом’якшив карантин. Зокрема, тепер ресторанам дозволено працювати цілодобово.

Раніше президент Української ресторанної асоціації Сергій Трахачев говорив, що ресторанний бізнес зазнає серйозних збитків внаслідок карантинних обмежень і локдаунів, про які влада обіцяла попереджати, однак обіцянки своєї не виконала.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *