Нацбанк виведе з обігу деякі банкноти: якого номіналу не стане

Національний банк України з початку 2023 року почне поступово вилучати з обігу деякі паперові банкноти.

Як передає «Хвиля», про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, вилучатимуть банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років. Натомість в обіг надійдуть оновлені банкноти та оборотні монети.

А саме оборотні монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 та банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

У Нацбанку пояснили, що такий крок дозволить підвищити якість готівки у обігу банкноти попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають у обігу, мають значне зношування. Їхня заміна дозволить покращити готівкові розрахунки та зручність для населення.

Крім того, це сприятиме осісненню дизайну банкнот, адже кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу при здійсненні розрахунків. Як зазначається, поступова заміна банкнот попередніх поколінь підвищить захист та якість грошей і зробить розрахунок зручнішим для громадян.

Таким чином, Нацбанк з початку наступного року спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот.

Зокрема:

банки України не видаватимуть з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;

НБУ перестане підкріплювати такими банкнотами каси банків.

З банків банкноти попереднього покоління більше не повертатимуться в обіг — їх передаватимуть до Нацбанку для подальшої утилізації.

При цьому такі банкноти залишаються дійсними платіжними коштами. Громадяни зможуть продовжувати розраховуватися без обмежень, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *