На Броварщині відкрили меморіал воїнам-добровольцям, які зупинили наступ більшовиків на Київ

На березі річки Трубіж у Броварському районі Київщини встановили меморіал на честь козаків-добровольців Вороньківської, Бориспільської, Переяславської й Баришівської сотень, які 105 років тому дали бій 15-тисячній більшовицькій армії. Про це повідомила заступниця голови Київської облради Тетяна Семенова.

На Київщині відкрили меморіал воїнам-добровольцям
Фото: фейсбук Тетяни Семенової

Ця сторінка нашої історії не менш героїчна і важлива, ніж битва під Крутами у січні 1918 року. Герої славетної битви на річці Трубіж, яка тривала 4 і 5 лютого 1919 року, ціною власного життя зірвали плани більшовиків взяти Київ за лічені дні, а також дали змогу урядовим установам УНР евакуюватися до Житомира, а згодом до Вінниці і Кам’янця-Подільського.

Більшість оборонців загинули або були тяжко поранені. Та ніхто самовільно не покинув поле бою. То була одна з найбільших поразок більшовиків, яку вони намагалися приховати — знищували архіви, залякували вдів загиблих, розправлялися зі свідками.

На Київщині відкрили меморіал воїнам-добровольцям
Фото: фейсбук Тетяни Семенової

Та навіть через 105 років подвиг українців не забутий. На честь героїчних воїнів відкрили меморіал. На місці битви тепер стоїть тетрапод, доставлений раніше в Баришівку з-під Маріуполя. Також тут підняли український прапор на 9-метровому флагштоці.

Та цей вигляд меморіалу не остаточний. Завершена лише перша черга його облаштування. Попереду ще велика частина робіт.

На Київщині відкрили меморіал воїнам-добровольцям
Фото: фейсбук Тетяни Семенової
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *