«Немає слів, тільки сльози». У бою за Україну загинув відомий журналіст Олександр Машлай

7 травня 2024 року на Авдіївському напрямку загинув відомий журналіст, громадський діяч, спортсмен і військовослужбовець Олександр Машлай із позивним «Гот».

РБК-Україна (проект Styler) розповідає, що відомо про цю видатну особистість і його життєвий шлях.

При підготовці матеріалу було використано такі джерела: сторінки Ігоря Гошовського та «Пласт на Волині» у Facebook, Інститут масової інформації.

Повідомлення про загибель

Про трагічну подію повідомив 7 травня брат захисника України Ігор Гошовський у своєму Facebook.

«На Авдіївському напрямку сьогодні зранку загинув мій брат Олександр Машлай», — написав чоловік.

За його словами, боєць «у складі 25-го окремого штурмового батальйону брав участь у наступі під Роботино влітку, з жовтня весь час без ротації тримав Авдіївський коксохім, потім Бердичі».

«В юні роки ми з ним пройшли Пласт — український скаутинг, потім МНК, Національний Альянс. Зараз не маю слів, тільки сльози. Розкажу про нього пізніше. Пом’янімо його у молитві», — підсумував Ігор.

"Немає слів, тільки сльози". У бою за Україну загинув відомий журналіст Олександр Машлай

Допис Гошовського (скріншот: facebook.com/igor.goshovsky.9)

Життя й досягнення Олександра Машлая

Олександр Машлай народився 9 липня 1983 року. Він навчався спершу в Гощанській гімназії в Рівненській області, а згодом — у Національному університеті водного господарства та природокористування в Рівному (диплом про вищу освіту отримав у 2004 році).

Із близько 1993 року хлопець долучився до пластунів і став новаком рою «Хрущі», після чого перейшов до юнацького гуртка «Яструби» в 33 курені імені Уласа Самчука в Рівному. Склавши присягу пластував орієнтовно до 1998 року.

Полюбляв табори, мандрівки, різноманітні «активні» заходи.

Брав активну участь у громадсько-політичному житті Рівненщини та Волині. Був дійсним членом «Молодіжного Націоналістичного Конгресу», співкоординатором громадянської кампанії «ПОРА», членом громадської організації «Національний Альянс» та головним редактором громадсько-політичного видання «Правий Поступ».

Крім того, Машлай був організатором і співорганізатором патріотичних молодіжних таборів, теренових ігор та інших заходів.

У 2005 році спільно з побратимами з «Національного Альянсу» брав участь в опозиційній акції «Чорнобильській шлях» в Мінську, де був затриманий та засуджений до 10 діб арешту.

Впродовж 2006-2007 років проходив строкову службу начальником радіостанції в лавах Збройних сил України.

5 жовтня 2008 року Олександр одружився з громадською активісткою з Луцька, учасницею «Національного Альянсу» Валентиною Глущук. Після цього перебрався на постійне проживання до Луцька.

Подружжя народило й виховувало двох синів — Богдана (2010 року народження) та Ореста — які також стали активними пластунами.

У цей період Машлай став співорганізатором і постійним членом оргкомітету фестивалю «Бандерштат» у Луцьку.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловік вирішив повернутись до війська. Мобілізувавшись, він отримав посаду молодшого сержанта у складі 25-го окремого штурмового батальйону 47 окремої механізованої бригади «Маґура» Збройних сил України.

Займався забезпеченням зв’язку. Був навіть автором-розробником шеврону свого батальйону.

«Влітку 2023 року брав участь у наступі під Роботино на Запоріжжі. З жовтня 2023 року діяв в обороні Авдіївського коксохімічного заводу. Загинув під час бойового завдання поблизу селища Желанне, Очеретинської селищної громади Покровського району Донецької області«, — уточнили в «Пласті на Волині».

Підтримати сім’ю загиблого героя «Гота» можна за посиланням на «банку» в Monobank.

"Немає слів, тільки сльози". У бою за Україну загинув відомий журналіст Олександр Машлай"Немає слів, тільки сльози". У бою за Україну загинув відомий журналіст Олександр Машлай

Публікація «Пласту» (скріншот: facebook.com/plastnavolyni)

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *