«Не має бути переможців і переможених»: у Китаї видали нову заяву про війну в Україні й похвалилися нормальними відносинами з РФ

У Китаї заявили, що російсько-українська війна має закінчитися переговорами, і «в політичному врегулюванні не має бути переможців і переможених». Пекін має «нормальні» відносини з Москвою, «дискредитувати» які інші держави не повинні.

Із відповідними заявами на пресконференції 3 квітня виступив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь. Його процитував сайт Міністерства закордонних справ Китаю.

Дипломат стверджує, що в Пекіна «послідовна, ясна й прозора» позиція щодо війни, розв’язаної Російською Федерацією в Україні. Напад РФ на суверенну державу Веньбінь назвав «українською кризою».

На його думку, є ризик «подальшого погіршення й ескалації», чого треба уникати. Мовляв, «покласти край конфлікту» потрібно «шляхом переговорів, а не бойових дій».

«У політичному врегулюванні не повинно бути переможців і переможених. Швидше, має перемогти мир. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у цьому напрямку», – заявив представник зовнішньополітичного відомства.

Він підкреслив, що Пекін не створював цей «конфлікт», ніколи не був його стороною і «ніколи не надавав летальної зброї або техніки будь-якій стороні».

«Ми не шукали й не шукатимемо вигоди від конфлікту. Інші країни не повинні дискредитувати та нападати на нормальні відносини між Китаєм і Росією, не повинні підривати законні права Китаю й китайських компаній, а також не повинні безглуздо перекладати провину на Китай і провокувати конфронтацію між таборами», – сказав Веньбінь.

Офіційний представник китайського МЗС Ван Веньбінь
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *