Облікована і незаконна: очільник МВС сказав, скільки зброї «осіло» на руках в українців

Сьогодні на руках у громадян України може бути від одного до п’яти мільйонів одиниць зброї. Це без врахування гранат та інших боєприпасів.

Про таке заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Він наголосив, що потрібно зробити все, щоб ця зброя була облікована та потрапили на склади після закінчення війни.

«Ми сьогодні говорили, скільки зброї на руках у наших громадян. Від мільйона до 5. Але мільйон – це теж багато. А скільки гранат на руках у наших громадян? Теж багато. І ми маємо зробити все, щоб ця зброя, ці боєприпаси, потрапили на склади, щоб не наражати на небезпеку громадян», — сказав Клименко.

За словами міністра, станом на зараз майже вся зброя, яка була видана громадянам, облікована. Проте на руках в українців незаконно перебуває певна кількість трофейної зброї, наголосив Клименко.

Міністр зазначив, що незабаром у ВР нардепи голосуватимуть у другому читанні за відповідний закон, який визначатиме, що робити із трофейною зброєю.

«Ми свідомо розуміємо, що вона має бути на руках у громадян, бо йде війна. Два тижні тому у першому читанні прийняли закон, яким визначається, що ми будемо робити з трофейною зброєю. Після того, як у другому читанні цей закон буде проголосовано, кожен громадянин, який має цю зброю, має принести її до поліції й зареєструвати», — наголосив міністр.

Після реєстрації цю зброю з боєприпасами українці зможуть зберігати у себе до закінчення режиму воєнного стану, зазначив міністр.

«Після 90 днів по закінченні режиму воєнного стану кожен громадянин має принести цю зброю до органів поліції і або її здати, або вихолостити, або переробити у дозволений вид зброї тощо», — пояснив Клименко.

За словами міністра, мова йде про культуру використання зброї, що є на руках в українських громадян.

«Як тільки ми цю культуру зможемо виховати у людей, тоді ми зможемо говорити про те, що ми можемо зробити наступний крок щодо володіння зброєю. Водночас не треба забувати про велику кількість ментальних розладів у цих людей, які прийдуть з фронту і ми будемо відповідати, МВС у першу чергу, за цю роботу», – додав міністр.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *