Обіцяні США «вбивці дронів» Vampire з ракетами APKWS виявились не настільки близьким до ЗСУ як хотілось

Vampire з APKWS від США будуть поставлені у рази пізніше ніж німецькі установки з цими ж ракетами

Компанія L3Harris Technologies оголосила про укладання контракту на виготовлення 14 систем Vampire з ракетами APKWS. Це ті самі системи, які були анонсовані ще у межах пакета допомоги США на 24 серпня 2022 року у межах Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative). Нагадаємо, що за цієї програми допомоги нова зброя замовляється США у виробників і це потребує укладання контракту та її виготовлення.

На початку листопада у Пентагоні заявили, що укладення контракту, має відбутися «у найближчі декілька місяців». А строки виготовлення нової зброї — не раніше середині 2023 року.

Vampire від L3Harris з ракетами APKWS
Vampire від L3Harris з ракетами APKWS

Але у повідомленні компанії L3Harris вказано дещо більш сумні строки. Зокрема лише чотири Vampire будуть передані до середини 2023 року, а ще десять до кінця поточного року. Також зазначено, що сама система є новою, її випробування розпочались лише у 2021 році та тривали ще літом 2022 року.

 

Сама система є симбіозом керованих за допомогою напівактивної лазерної системи наведення ракет 70-мм ракет APKWS, які створюється шляхом додавання до НУРСів Hydra спеціального блоку. За виявлення та наведення на ціль ракет відповідає станція WESCAM MX-10 RSTA, яка об’єднує телевізійну та тепловізійну камеру, а також систему лазерного підсвічування та лазерний далекомір. Зазначимо, що інша версія станції — MX-15 застосовується у Bayraktar TB2. Монтаж ракет та станції здійснюється на шасі пікапа.

Водночас інша система з ракетами APKWS, відповідно до повідомлення міноборони Німеччини, вже направлена до України у кількості 20 одиниць. Це також був новий контракт, але Берлін не розкрив його виконавця. Можливо, замовлення виконала Arnold Defense, яка поставила у 2020 році до Бундесверу системи Fletcher, які використовують ракети APKWS. Ця компанія також демонструвала їх у версії встановленою на пікап у 2019 році.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *