Перевірка виявила десятки незаконних новобудов у Києво-Печерській лаврі й знищення пам’ятки архітектури – ЗМІ

У період з 1 січня 2018 року по 30 вересня 2022-го в УПЦ МП пройшла перевірка, під час якої було виявлено низку порушень. Зокрема, виявлено десятки незаконних новобудов у Києво-Печерській лаврі та знищення пам’ятки архітектури.

Про це пише видання LB.ua із посиланням на власні джерела. Численні порушення Державна аудиторська служба зафіксувала під час ревізії Національного заповідника Києво-Печерська Лавра (щоб переглянути фото, доскрольте до кінця сторінки).

Усі споруди є комерційними та господарськими приміщеннями. Вони не мають прямого відношення до чернечого життя.

Крім того, керівництво чоловічого монастиря УПЦ МП, розташованого в Києво-Печерській Лаврі, знищило пам’ятку архітектури. Було знесено старовинну огорожу на вул. Ближньопечерський.

Ба більше, незаконним чином були передані у користування Київській метрополії, Приватній академії та Академії УПЦ пам’ятки культурної спадщини.

Перевірка виявила десятки незаконних новобудов у Києво-Печерській лаврі й знищення пам’ятки архітектури – ЗМІ
Перевірка виявила десятки незаконних новобудов у Києво-Печерській лаврі й знищення пам’ятки архітектури – ЗМІ

Як повідомляв OBOZREVATEL, 10 березня у Міністерстві культури та інформаційної політики України заявили про розірвання договору з Українською православною церквою (МП) про оренду Нижньої Лаври. Ченці мають звільнити усі приміщення до 29 березня.

Представників УПЦ МП буде позбавлено права використовувати культові споруди цієї української святині через порушення орендарями умов договору про використання державного майна.

І цей факт «викликає жаль» у патріарха Російської православної церкви Кирила. Він та представники УПЦ МП заявили, що у цьому «немає юридичних підстав». Після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що представникам УПЦ МП загрожуватиме кримінальна відповідальність, якщо буде виявлено, що вони перемістили музейні експонати з Києво-Печерської лаври в інше місце. Зокрема, у цьому випадку йдеться про мощі святих, що зберігаються у монастирі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *