Переможний дебют українських клубів в Суперкубку УЕФА

Сьогодні, 9 вересня, виповнюється 37 років від першого матчу українських клубів у Суперкубку УЄФА. У цей день, у 1975 році, київське «Динамо» як володар Кубка кубків з рахунком 1:0 в гостях перемогло на той час двічі володаря Кубка чемпіонів мюнхенську «Баварію». Переможний супергол в середині другого тайму забив легендарний Олег Блохін.

Джерло — https://kamp-sport.com/

«Динамо» та «Баварії» не вдалося виставити на гру найсильніші склади. І у тієї й іншої команди з різних причин були відсутні по чотири футболісти. У киян не грали Мунтян, Онищенко, Матвієнко та Веремєєв, у мюнхенців – Хенесс, Торстенссон, Андерссон та Хансен. Можливо тому, що велика престижна ціна Суперкубка, суперники серйозно подбали про зміцнення оборонних рядів. У першому таймі багато часу команди приділили розвідці, намагаючись пристосуватися до манери дій один одного та вести наступ без ризику, не оголюючи тилів. .

Ключовий момент матчу відбувся на 67-й хвилині напруженого поєдинку, коли динамівці зуміли «розмочити» ворота Зеппа Маєра. Цей гол вболівальники зі стажем згадують і дотепер. Олег Блохін, отримавши м’яч у центрі поля від капітана команди Віктора Колотова, пройшов лівим краєм до штрафного майданчика, потім змінивши напрямок пішов уздовж штрафного майданчика. Перед ним було 4 (!) захисники та жодного партнера. Робити не було чого і він ризикнув піти в обведення. Зумівши проскочити між двох захисників, Блохін пішов трохи вліво, м’яч був під лівою ногою і до зближення з воротарем та страхуючим захисником влучно пробив у дальній кут німецьких воріт.

6.10.1975 «Динамо» (Киев) — короли Европы (ВИДЕО) (6 октября 2020 г.) —  Динамо Киев от Шурика

Ось післяматчева думка головного тренера «Динамо» Валерія Лобановського: «Наша команда зіткнулася з дуже великими труднощами перед матчем – декілька гравців не змогли вийти на поле. Ми знали, що «Баварія» зробить ставку на атаку. Нашим завданням було перекрити фланги та не дати супернику виявити свої швидкісні якості. «Баварія» сама себе розчарувала результатом матчу. На наш погляд, велика ставка робилася на індивідуальні можливості окремих гравців на шкоду колективним засадам сучасного футболу. Усі наші футболісти провели матч сильно, тому виділяти когось персонально не хочу. Тактичне завдання було виконано: ми стримали наступ господарів поля і за найменшої можливості небезпечно контратакували». Матч-відповідь відбувся 6 жовтня 1975 року у Києві, але про це окрема розмова.

Суперкубок УЄФА. 1-й матч. «Баварія» (Мюнхен) – «Динамо» – 0:1 

9 вересня 1975 р. МюнхенОлімпійський стадіон32 000 глядачів.

Арбітр: С. Гонелло (Італія).

«Баварія»: Маєр, Хорсман, Шварценбек, Беккенбауер, Дюрнбергер (Рот, 46), Капельман, Цобель, Вайс, Румменіге, Мюллер, Вундер.

«Динамо»: Рудаков, Дамін, Фоменко, Решко, Зуєв, Буряк, Коньков, Колотов, Слободян, Трошкін, Блохін.

Гол : Блохін (67).

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *