Повістка – це ще не мобілізація: юрист роз’яснив, що означає отримання цього документу

В Україні факт вручення повістки військовозобов’язаному – ще не означає мобілізацію до армії. Насамперед це робиться для ведення обліку та систематизації списків територіальних центрів комплектування.

Про це у коментарі «РБК-Україна» розповів адвокат юридичної фірми Gracers Станіслав Польовий. Він пояснив, що ТЦК вручають повістки, щоб зрозуміти, хто і де є в запасі і який загалом людський ресурс можна мати.

Юрист нагадав, що згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», захист держави є конституційним обов’язком громадян. Щодо військового обов’язку документ виділяє такі групи:

– допризовники – особи, які підлягають приписці на призовні ділянки;

– призовники – громадяни, приписані до призовних дільниць;

– військовослужбовці – особи, які проходять військову службу;

– військовозобов’язані – громадяни, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

– резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ, інших військових формувань та призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Нагадаємо: раніше у ЗСУ пояснили, що повістки потенційним призовникам можуть бути вручені в будь-якому місці, не забороненому законодавством. Їх можуть вручати не лише представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а й інші посадові особи, наприклад, керівники установ, організацій та підприємств, де працюють призовники, або керівники ЖЕКів, ОСББ та інші уповноважені посадові особи.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *