Путіна визнали міжнародним воєнним злочинцем: що це означає і які наслідки матиме

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі оголосив про видачу міжнародного ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна. Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей. Окрім Путіна, суд видав ордер на арешт уповноваженої президента РФ із прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Текст рішення Міжнародного кримінального суду

Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у зв’язку із ситуацією в Україні: Володимира Володимировича Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової.

Володимир Володимирович Путін, 7 жовтня 1952 року народження, президент Російської Федерації, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення (дітей) та незаконної передачі населення (дітей) з окупованих районів України до Російської Федерації (згідно зі статтями 8(2)(a) (vii) та 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

Ймовірно, злочини було скоєно на окупованій українській території щонайменше з 24 лютого 2022 року. Є достатні підстави вважати, що Путін несе персональну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, (i) за вчинення діянь безпосередньо, спільно з іншими та/або за допомогою інших осіб (стаття 25(3)(a) Римського статуту), та (ii) за нездійснення ним належного контролю над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці діяння або допустили їхнє вчинення і які перебували під його фактичною владою та контролем, відповідно до вище підпорядкованої відповідальності (стаття 28(b) Римського статуту).

Марія Олексіївна Львова-Бєлова, 25 жовтня 1984 року народження, уповноважена з прав дитини при президентові Російської Федерації, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення (дітей) та незаконної передачі населення (дітей) з окупованих районів України до Російської Федерації (за статтями 8(2)(a)(vii) та 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

Злочини, ймовірно, було скоєно на окупованій території України принаймні з 24 лютого 2022 року. Є достатні підстави вважати, що пані Львова-Бєлова несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, оскільки вчинила ці дії безпосередньо, разом з іншими та/або через інших осіб (стаття 25(3)(a) Римського статуту).

Вищезгадані ордери на арешт було видано відповідно до заяв, поданих Звинуваченням 22 лютого 2023 року.

Що означає рішення Міжнародного кримінального суду

Як пояснив на брифінгу генеральний прокурор України Андрій Костін, рішення МКС означає, що за межами Росії Володимира Путіна мають заарештувати та передати до суду.

«Світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним, і його керівництво та поплічників притягнуть до відповідальності», – сказав Андрій Костін.

Він наголосив, що це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

«Вдячний за нього особисто прокурору МКС Каріму Хану. Ми щодня тісно співпрацюємо щодо розслідування злочинів, скоєних проти України. Зокрема, щодо насильницької депортації дітей, Офіс генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів – більше ніж 1000 сторінок», – додав Костін.

Він зауважив, що загалом у провадженнях, в яких Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей, але реальна цифра може бути значно більшою.

«Жодних сумнівів, це – спланована політика РФ, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, Росія буквально краде наше майбутнє. Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх усіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії», – заявив генеральний прокурор України.

Він запевнив, що це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості – й Україна цей шлях має пройти спільно з усім вільним світом.

«Очікуємо від усіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у скоєнні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму. Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму», – підсумував Андрій Костін.

Цікаво, що президент Росії Володимир Путін і уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова особисто зізнались у викраденні дітей з України в одному із сюжетів для російського телебачення. Ба більше, Львова-Бєлова прямо заявила, що одну дитину викрала для себе особисто, а Путін це схвалив.

Що таке Міжнародний кримінальний суд

Міжнародний кримінальний суд (МКС) – правовий інститут, у компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності. Заснований у липні 2002 року на основі Римського статуту, ухваленого в 1998 році. Розташований у місті Гаага (Нідерланди).

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці.

Міжнародний кримінальний суд не варто плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС не входить в офіційні структури Організації Об’єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.

Станом на зараз Римський статут Міжнародного кримінального суду підписали і ратифікували 122 держави світу. Вони зобов’язані неухильно виконувати рішення МКС. Тобто у разі появи Володимира Путіна на території однієї з цих країн його в обов’язковому порядку мають заарештувати й передати в Гаагу для суду.

Римський статут Міжнародного кримінального суду

Нагадаємо, у 2014 та 2015 роках Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду із запитами щодо розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних на території України. У 2022 році було ухвалено необхідні зміни до законодавства, які дозволили Офісу прокурора МКС повноцінно здійснювати розслідування в Україні.

До МКС було передано понад 40 томів матеріалів кримінального провадження. Зокрема, електронні докази, протоколи оглядів за методикою Берклі, протоколи з відеодопитами свідків та потерпілих. У межах кримінального провадження, розпочатого за фактом порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 КК України), перевіряється інформація щодо примусової депортації 16 226 дітей. Досудове розслідування триває та здійснюється СБУ.

Найближчим часом представництво Офісу прокурора МКС запрацює в Україні.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *